Prie JAV–Lietuvos derybų stalo – du ūkininkai (2012-04-24)

Vakar Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius, Lietuvos Respublikos ambasadorius JAV Žygimantas Pavilionis susitiko su JAV Žemės ūkio departamento Valstybės sekretoriaus pavaduotoju, kuruojančiu tarptautinį bendradarbiavimą, Michael T. Scuse, JAV žemės ūkio departamento Maisto saugos ir kontroles tarnybos pareigūnu, atsakingu už tarptautinius ryšius, Andreas Keller, kitais atsakingais darbuotojais. Tai pirmasis dvišalis tokio aukšto rango pareigūnų susitikimas, todėl visi dalyviai lengviau atsikvėpė, kai po pirmojo jaudulio ir oficialių formalumų jis virto šiltu, draugišku, dalykišku pokalbiu. Netrukus paaiškėjo, jog prie stalo susitiko du ūkininkai.

Valstybės sekretoriaus pavaduotojas paklausė ministro, kelintą kartą jis lankosi JAV. Kazys Starkevičius šyptelėjo, kad iki šiol šalyje jis keletą lankėsi tik kaip Lietuvos dailiojo čiuožimo federacijos prezidentas. Ministras papasakojo Valstybės sekretoriui, kad Lietuvoje yra per 1 mln. ha dirbamos žemės, dirba 100 tūkstančių ūkininkų, vidutinis ūkis Lietuvoje  – 18 ha, o žemės ūkio sektoriuje dirba 6 procentai Lietuvos gyventojų. Sovietiniais laikais Lietuvos laukuose dirbo 7 tūkst. traktorių, dabar šis skaičius išaugo iki 125 tūkstančių. Ne paslaptis, jog lyderių pozicijas sektoriuje užima JAV žemės ūkio technikos gamintojai. Lietuva savo žemės ūkio produkciją eksportuoja į 70 pasaulio valstybių, o šalies gamintojai atitinka visus ES šalių gamintojams keliamus reikalavimus.

Kaip teigė ministras, šio vizito tikslas yra išjudinti iš mirties taško vieną „mažutę, kaip ir pati Lietuva“, problemą – Lietuvos maisto gamintojų eksporto į JAV galimybių išplėtimą. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius pristatė vadovams tarnybos vykdomus tarptautinius projektus, papasakojo apie projektus, vykdomus Afganistane vakcinacijos, fitosanitarijos klausimais Goro provincijoje, kur vietos gyventojams žemės ūkis yra vienintelis pragyvenimo šaltinis. Jis patikino, jog visi formalumai, klausimai, dominę JAV kolegas, atsakyti ir pateikti dar praėjusiais metais, todėl Lietuva maloniai lauktų specialistų ekspertų komandos Lietuvoje. Lietuvos Respublikos ambasadorius JAV Žygimantas Pavilionis labai taikliai atkreipė susirinkusių  dėmesį, jog JAV gyvena apie milijoną lietuvių – Amerikos piliečių, kurie pratę valgyti lietuviškus produktus, ir jau seniai laukia „gerų žinių“ apie Lietuvą ant savo stalo… „Geriausia būtų ne girti, o paragauti lietuviškos produkcijos, tik gaila… tie formalumai“, – šypsojosi ambasadorius…

JAV žemės ūkio departamento Valstybės Sekretoriaus pavaduotojas, Michael  T. Scuse, nuoširdžiai padėkojo už bendradarbiavimą tiek Afganistano projektuose, kur šiuo metu dirba 54 JAV žemės ūkio specialistai, tiek Klaipėdos uosto pagalbą, per kurį  kas mėnesį reeksportuojama 7 tonos amerikietiškos paukštienos. Sekretorius užtikrino, kad Lietuvos produktų eksporto klausimas tikrai bus išspręstas ir dar iki šių metų rugpjūčio pabaigos į Lietuvą atvyks JAV ekspertų grupė.

Pokalbio metu Valstybės sekretoriaus pavaduotojas gyvai domėjosi Lietuvos istorija, energetikos klausimais. Buvo prisimintas ir prezidentas Valdas Adamkus, ir legendiniai Lietuvos krepšininkai, aptartos ir mokslinio bendradarbiavimo, biotechnologijų srityse galimybės. Pavaduotojas nuoširdžiai dėkojo veterinarijos tarnybos specialistams. Michael  T. Scuse apgailestavo, kad nepavyks šiemet apsilankyti parodoje „Agrobalt 2012“, tačiau jau kitais metais savo kalendoriuje oficialiai tam rezervavo laiką. Jis pažadėjo apsilankyti ir „nedideliame Amerikos masteliais“ ministro ūkyje. Abu vadovai pasidžiaugė, kad, ir vykdydami oficialias pareigas, tuo pat metu nepamiršta ir žemės, išlieka ūkininkais. Ir jau kitų susitikimų metu abu vyriškai pasižadėjo apsilankyti vienas kito ūkiuose.

Žemės ūkio ministerijos informacija

tel. (8 5) 2391 019