Ministras susirūpinęs dėl rinkliavos mokesčio didinimo (2012-06-01)

Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius, susirūpinęs dėl Kauno miesto valdžios sprendimo 50 proc. padidinti rinkliavos mokestį turgeliuose prekiaujantiems ūkininkams, šiandien oficialiu raštu kreipėsi į Kauno miesto merą Andrių Kupčinską:

„Visa Kauno miesto istorija prasideda nuo Rotušės turgaus aikštės. Šimtus metų čia buvo turgus, sutraukdavęs ūkininkus, pirklius iš visos Lietuvos ir kaimyninių šalių.

Ne kartą su Jumis kartu derinome ir sprendėme ūkininkų turgelių atkūrimo detales ir smulkmenas, visuomet rasdavome kompromisą, tačiau paskutinioji miesto valdžios iniciatyva privertė sunerimti. Ne vienerius metus kauniečių pamėgtų ūkininkų turgelių, sėkmingai veikiančių įvairiose miesto vietose, artimiausiu metu gali nebelikti. Miesto valdžia nusprendė 50 proc. padidinti rinkliavos mokestį turgeliuose prekiaujantiems ūkininkams. Kadangi buvau vienas iš šių turgelių steigimo iniciatorių, negaliu ramiai stebėti, kaip žlugdomas visiems naudingas projektas.

Brangstant degalams, žemdirbiai skaičiuoja kiekvieną litą. Nuo gegužės 1-osios padidėjo ir kelių mokestis, nemažai atsieina ir specializuotų transporto priemonių priežiūra, eksploatacija. Tad nedidelį kiekį greitai gendančių produktų atgabenantys ūkininkai įspūdingų pajamų negauna. Akivaizdu, jog po tokio Kauno valdžios sprendimo daugelis ūkininkų atsisakys prekiauti Kaune, nes mokesčių našta jiems taps per didelė.

Retoriškai galima paklausti, ar tokia miesto valdžios iniciatyva pagrįsta naivia viltimi, jog rinkliavos didinimas turgeliuose prekiaujantiems ūkininkams išgelbės Kauno biudžetą? Ir kodėl ūkininkai Kaune turi brangiau mokėti nei Vilniuje?

Keletas tūkstančių litų, kuriuos miesto savivaldybė papildomai surinks iš turgeliuose prekiaujančių ūkininkų, tikrai neuždengs Kauno biudžeto skylės. O tai, kad neišgalėdami mokėti didesnių mokesčių, ūkininkai atsisakys prekiauti turgeliuose, bus didelė žala miestiečiams.

Praėjusią savaitę vykusiame miesto tarybos posėdyje buvo priimtas diskutuotinas sprendimas dėl nemokamų kelionių miesto viešuoju transportu. Kiek žinau, dėl tokio sprendimo miesto biudžetas kasmet neteks per 100 tūkst. litų.

Taip pat norėčiau priminti apie savivaldybės bendrovės „Kauno autobusai” autobusų keliones į Kauno rajoną, už kurias rajono savivaldybė nemoka jokių kompensacijų. Apie tai Jus raštu pranešiau dar kovo mėnesį. Šis neūkiškumas per kelerius metus Kauno savivaldybei kainavo ne vieną milijoną litų. Išsprendus šią problemą, tikrai nereikėtų gelbėti miesto biudžeto renkant metalinius litus iš turgeliuose prekiaujančių ūkininkų.

Gerb. Kauno miesto mere, manau, jog visiems bus geriau, kad ūkininkų turgeliai toliau sėkmingai gyvuos Kaune, todėl maloniai kviečiu nedidinti rinkliavos ūkininkams ir nežlugdyti gerų iniciatyvų“.

Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius