Tiesių vagų artojams linkėjo aukščiausi šalies pareigūnai (2012-07-23)

Penktadienį įvykusiose penkioliktose respublikinėse artojų varžybose (Kėdainių r. Dotnuvos sen., Mantviliškio k.)dalyvavo trisdešimt artojų iš 23 rajonų. Išlydėti jų į laukus į renginį atvyko ministras pirmininkas Andrius Kubilius, Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Edmundas Pupinis, žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius, kiti kasdieniais žemdirbių rūpesčiais gyvenantys įstaigų vadovai. Nugalėtojų laurus ir šiemet skynė patirtis ir įgūdžiai: tradicinių plūgų grupėje laimėjo Audrius Plerpa (ŽŪB „Lygumos“, Pakruojo r.), apverčiamųjų grupėje – aštuntus metus nepralenkiamas Kazys Genčius (Kretingos r.).

„Artojų varžybos suteikia progą ne tik pagerbti šioje srityje dirbančius žmones, bet ir kelti jų meistriškumą, skatinti siekti geresnių rezultatų ir, žinoma, parodyti jaunimui, kad žemės ūkio gamyboje šios specialybės yra ne tik reikalingos, bet ir patrauklios. Itin džiugu kasmet čia matyti vis daugiau jaunimo. Esu įsitikinęs, kad šis renginys jiems yra tikra arimo mokykla“, – sveikindamas varžybų dalyvius, žiūrovus ir renginio organizatorius sakė žemės ūkio ministras K. Starkevičius.

Tiesių vagų, kuo geresnių rezultatų ir ne prastesnio oro artojų varžybose palinkėję garbūs svečiai turėjo progą ir patys išbandyti arimą šiuolaikiniais traktoriais. Vyriausybės vadovas prisipažino pirmą kartą sėdęs už tokios technikos vairo. Valdyti plieninį galiūną A. Kubiliui padėjo inžinierius mechanikas. Nors su šypsena ir kupinas gerų įspūdžių, premjeras neslėpė, kad ariant jaudulio netrūko.

Priešingai nei Vyriausybės vadovas, žemės ūkio ministras traktoriuje jautėsi lyg „savuose batuose“. Išaręs keletą vagų, su artojais jis dalykiškai diskutavo, ko reikėtų, kad arimas būtų dar dailesnis.

Kasmet kylančiu artojų meistriškumu šalies laukuose ir jau kelinti metai didėjančiu susidomėjimu respublikinėmis artojų varžybomis džiaugėsi ir renginioorganizatorius – Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos direktorius Edvardas Makelis: „Per paskutiniuosius keletą metų mūsų laukų įdirbimo praktinis meistriškumas yra gerokai ūgtelėjęs. Tai akivaizdu ir paprasto žmogaus akims. Žinoma, jei ne  Lietuvos kaimo tinklo idėja dalytis gerąja patirtimi, galimybė organizuoti tokį renginį būtų labai ribota“.

Be pagrindinių respublikinių artojų varžybų dalyvių – trisdešimties arimo meistrų, ne mažiau svarbūs ir teisėjai. Jų pajėgos įprastai viršija pačių besivaržančiųjų gretas. Šiemet jų būta 45. Tradiciniais plūgais artas laukas vertintas pagal 15 kriterijų, apverčiamais – pagal 16.

„Arimo darbai – pusė visų žemės įdirbimo išlaidų. Nuo jų priklauso, ne tik kaip vyks sėja, kokios bus kitų darbų išlaidos. Prastas arimas ne tik atsiliepia derliaus kokybei, bet ir trumpina technikos naudojimo laiką“, – teigė vyriausiasis varžybų teisėjas Lietuvos artojų asociacijos prezidentas Alfonsas Malinauskas.

Šiųmetinių respublikinių artojų varžybų nugalėtojai paaiškėjo penktadienio popietę.

Tradicinių 2-5 korpusų plūgų grupėje prizines vietas laimėjo:

I vietą – A. Plerpa (253 balų, pirmos vietos nugalėtoju tapo trečiąjį kartą);

II – Andrius Baublys (Šilalės r., 229,7 balo, varžybose dalyvavo antrą kartą, traktoriumi dirba jau dešimt metų);

III – Egidijus Sališas (Kėdainių r., 227,7 balo, varžybose dalyvavo taip pat antrą kartą, su traktoriumi dirba dvejus metus).

Apverčiamųjų 2-5 korpusų plūgų grupėje prizines vietas laimėjo:

I vietą –K. Genčius (285 balai, pirmą vietą respublikinėse varžybose laimėjo jau aštuntą kartą);

II – Vilius Janeliūnas (Kauno r., 255 balai, Aleksandro Stulginskio universiteto studentas, varžybose dalyvauja nuo 2009 m.);

III – Vilius Tinteris (Pasvalio r., 247 balai, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Joniškėlio bandymų stoties darbuotojas, respublikinėse varžybose dalyvauja antrąjį kartą).

Tradiciškai varžybose apdovanojimo sulaukė ir geriausiai pasirodęs jauniausias artojas. Šiemet šių laurų nusipelnė Evaldas Paliukas (aštuoniolikmetis iš Joniškio žemės ūkio mokyklos, respublikinėse artojų varžybose dalyvavęs pirmą kartą).

Geriausi šalies artojai kiekvienais metais dalyvauja Pasaulio arimo varžybose. Lietuva šiose varžybose debiutavo 1999 m. Į kitais metais Kanadoje  rengiamas Pasaulio arimo varžybas taip pat vyks šių metų respublikinių varžybų nugalėtojai.

Pirmosios Lietuvos arimo varžybos buvo suorganizuotos 1966 m. Po 12 metų pertraukos (1998 m.), Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba kartu su Lietuvos artojų asociacija šalyje atgaivino šią tradiciją ir nuo tada jos vyksta kasmet.

Lietuvos artojų varžybos finansuojamos Lietuvos kaimo tinklo lėšomis (Lietuvos kaimo plėtros 2007−2013 m. programa, priemonė „Techninė pagalba“, veiklos sritis „Nacionalinis kaimo tinklas“).