Savų grūdų užteks visoms reikmėms (2012-08-02)

Norėdamas asmeniškai pamatyti realią grūdinių augalų derliaus nuėmimo eigą ir įvertinti derliaus kokybę, žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius nuolat lankosi įvairiuose Lietuvos regionuose. Rugpjūčio 1 d. ministras atvyko į Kėdainių kraštą, kur užsuko į AB „Linas Agro Group“ elevatorių ir ūkininkų Misevičių ūkį.

„Derlius šiemet užaugintas puikus – kuliantieji pirmuosius kviečius gauna 7–8 t, rapsus – apie 4 t. Kol kas nenuvilia ir grūdų kokybė. Dabar viskas priklauso nuo gamtos“, – pakilia žemdirbių nuotaika džiaugėsi ministras. Nors mokslininkai prognozuoja rekordinį grūdų derlių, K.Starkevičius pastebėjo, kad ūkininkai į tai žiūri atsargiau – pirmiausia jie nori grūdus supilti į aruodus. Šalies grūdų augintojai ypač didelį dėmesį skiria kokybiniams grūdų rodikliams, yra net įsirengusių nuosavas laboratorijas. Į kooperatyvus, ministro žiniomis, yra susibūrę beveik 10 proc. grūdų augintojų.

Nors šiuo metu daugiausia prikuliama ne pašarinių, o maistinių kviečių, bet dėl lietaus jų gali ir sumažėti. Tačiau neabejojama tuo, kad eksportui grūdų tikrai bus. Į mūsų šalį, tiekiančią kokybiškus grūdus, žvalgosi ne vienas pirkėjas. Lietuva pagal eksportuojamų grūdų kiekį yra ketvirta Europos Sąjungoje. Šalies žemdirbiai šiemet planuoja iškulti apie 4 mln. t grūdų, o daugiau kaip 2 mln. t grūdų ketinama eksportuoti. „Mūsų aruoduose esančių grūdų užteks ir gyvulininkystės, ir paukštininkystės reikmėms, iš lietuviškų grūdų kepsime duoną ir pyragus“, – padėtį grūdų rinkoje charakterizavo K.Starkevičius.

Šalies žemdirbiai neskuba parduoti visų grūdų, kurių kainas diktuoja ne supirkėjai, o tarptautinė birža. Grūdų kaina labai priklauso ir nuo situacijos kaimyninėse šalyse. O pastarosios dėl jas kankinusių sausrų geru derliumi pasigirti negali. Kadangi grūdų pertekliaus nėra, Lietuvos žemdirbius džiugina aukštos jų kainos.

Tačiau neįprastai didelis derlius ministrui neišvengiamai kelia ir susirūpinimą, kaip sudaryti kuo geresnes sąlygas sklandžiai ir laiku išvežti derlių. Dalyvavęs ne viename pasitarime su AB „Lietuvos geležinkeliai“, K.Starkevičius neabejoja, kad bus užtikrintas reikiamas vagonų kiekis išvežti grūdams. Šiuo metu Klaipėdos uoste į laivus jau kraunami pirmieji grūdai.

Žemės ūkio ministerijos informacija