Rekordinis javų derlius sukėlė sandėliavimo rūpesčių (2012-08-17)

Laukuose kaip niekad gausiai byrant grūdų derliui, jo nėra, kur sandėliuoti. Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius kaltina geležinkelininkus.

Kaune prie elevatoriaus laukiantis ūkininkas iš Veliuonos Saulius Vaitmonas džiaugėsi dideliu derliumi. „Dalį kviečių kraunu į sandėlį, kad pradžiūtų, o kvietrugius vežu parduoti dabar. Parduodu derlių įvairiuose rajonuose. Viduklėje prie malūno šią savaitę buvo ilgos eilės, teko gaišti dvi dienas. Kaune jos visai normalios. Kai kurie elevatoriai grūdų jau nepriima, pavyzdžiui, Raseinių rajone“, – pasakojo žemdirbys.

K.Starkevičiaus duomenimis, šiemet ūkininkai iš hektaro prikulia nuo 6 iki 9 tonų javų. „Tai labai gera žinia, bet kyla ir daug rūpesčių dėl elevatorių, kurie jau nesutalpina didelio kiekio derliaus“, – teigė K.Starkevičius, kuris šią savaitę važinėja po įvarius regionus ir lanko elevatorius, grūdus superkančias įmones.

Pasak ministro, pagrindinis kaltininkas, dėl ko susidaro grūdų perteklius supirkėjų sandėliuose, yra valstybės valdoma bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“, kuri nesugeba rasti logistinių sprendimų, kad grūdai būtų greitai nuvežti į Klaipėdos uostą.

„Maža to, jei pernai vagonai užtrukdavo penkias dienas, kol nuveždavo grūdus į uostą, iškraudavo juos ir grįždavo į įmones, tai šiemet šis terminas pailgėjo net iki dešimties dienų, nors žadėta, kad įdiegus naują logistikos valdymo sistemą geležinkeliečiams pakaks trijų dienų“, – stebėjosi K.Starkevičius. Tai pat grūdai užsilaiko ir uoste, nes laivai nespėja jo išgabenti. Tik rugsėjį žadama sulaukti didesnės talpos laivų.

Žemės ūkio ministerijos duomenimis, elevatoriuose, žemės ūkio bendrovėse, pas ūkininkus visoje šalyje turėtų būti vietos 5 mln. tonų javams. Paprastai prikuliama dvigubai mažiau. „Tačiau statistika yra statistika, o gyvenimas yra gyvenimas. Akivaizdu, kad grūdų šiuo metu nėra kur dėti“, – konstatavo K.Starkevičius.

Pasak jo, problema būtų dar opesnė, jei daug vidutinio dydžio ūkių nebūtų pasinaudoję suprastinta Kaimo plėtros ir paramos programos parama ir nebūtų pasistatę grūdų džiovyklų bei sandėlių.