Pekine pasirašytas trišalis susitarimas maisto saugos kontrolės klausimais (2012-10-11)

Spalio 11 d. Pekine (Kinijos Liaudies Respublika) Lietuvos žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius ir Kinijos Liaudies Respublikos Kokybės priežiūros, inspekcijos ir karantino generalinės administracijos (AQSIQ) vadovai pasirašė trišalį bendradarbiavimo susitarimą maisto saugos kontrolės klausimais.

Lietuvos delegacijai vadovavusio žemės ūkio ministro K. Starkevičiaus teigimu, šis susitarimas labai svarbus žingsnis siekiant, kad kuo greičiau būtų suteiktas leidimas eksportuoti šalyje gaminamus pieno, mėsos, žuvies produktus, nes be specialių eksporto sertifikatų šių produktų vežimas į Kiniją negalimas. Lietuva, taikydama aukštus maisto produktų gamybos standartus, kurie garsėja griežtais sanitarijos, aplinkos apsaugos ir gyvūnų gerovės reikalavimais, norėtų pasiūlyti Kinijos rinkai ne tik mėsos, pieno (pieno miltelių, sausų išrūgų, įvairių fermentinių sūrių), žuvų produktų, bet ir miltinės bei cukrinės konditerijos gaminių, alkoholinių, nealkoholinių gėrimų, alaus ir kt. Ministras taip pat priminė, kad derybos dėl leidimo eksportuoti lietuviškus maisto produktus sėkmingai vyksta ne tik su Kinija, bet su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis, Australija, Brazilija ir dar daugiau kaip 30 kitų pasaulio valstybių.

Kinijos generalinės kokybės ir karantino inspekcijos administracijos ministras Zhi Shuping susitikimo metu pastebėjo, kad Kinijos generalinės kokybės ir karantino inspekcijos administracijoje jau antrą kartą lankosi Lietuvos žemės ūkio ministras. Ir tai vienintelis ministras iš Lietuvos, kuris lankosi jų ministerijoje. Tai tikrai didelis dėmesys ir ženklas, kad siekiama glaudžiai ir intensyviai bendradarbiauti. Šiandien pasirašoma sutartis – tai pagrindas tolesniam bendradarbiavimui tarp Kinijos ir Lietuvos institucijų, siekiant skatinti prekybinius ryšius ir aprūpinti abiejų šalių vartotojus kokybiškais ir saugiais produktais. Ministras Zhi Shuping išreiškė viltį, kad greitu laiku Kinijos vartotojai galės įsigyti aukštos kokybės lietuviškų produktų.

Ministras Kazys Starkevičius ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius pastebėjo, kad tai istorinė diena ir atverstas naujas ir vienas pagrindinių puslapių bendradarbiavime tarp Lietuvos ir Kinijos žemės ūkio srityje. Ministras K.Starkevičius pakvietė ministrą Zhi Shuping atvykti į Lietuvą ir pačiam įsitikinti lietuviškų produktų kokybe ir įvairove. Taip pat ministras Starkevičius pakvietė kolegas aplankyti Lietuvos nacionalinį stendą Šanhajuje lapkričio mėn. 14-16 d. vykstančios FHC parodos metu.

Susitikimo metu ministras pasidžiaugė, kad jau pradėtos klausimynų kiaulienos ir pieno produktų eksportui peržiūros procedūros, tačiau išreikštas ir pageidavimas kuo greičiau pradėti klausimynų peržiūrą dėl vištienos ir jautienos produktų eksporto. Ministras Zhi Shuping pažadėjo, kad klausimas dėl paukštienos ir jautienos eksporto į Kiniją bus aptartas artimiausiu metu su ekspertais.

Pirmieji susitarimai, paskatinę pradėti derybas dėl Lietuvos maisto gamintojų produkcijos eksporto į Kinijos Liaudies Respubliką, pasiekti 2011 metų rugsėjį, žemės ūkio ministro Kazio Starkevičiaus vadovaujamos delegacijos pirmojo vizito į šią šalį metu.

„Šių metų birželio 1 d. su Kinijos Liaudies Respublika suderintas sertifikatas dėl žuvininkystės produktų eksporto ir mūsų šalies žvejai jau dabar Kinijos vartotojams gali pasiūlyti Lietuvoje pagamintų žuvies konservų ar kitų termiškai apdorotų žuvininkystės produktų.  Mūsų specialistai intensyviai dirba, kad būtų suderinti eksporto sertifikatai mėsos, pieno ir jų produktų, šaldytos žuvies ar surimi eksportui į Kiniją. Šio susitarimo pasirašymas – dar vienas svarbus žingsnis, kuris leis sparčiau ir efektyviau spręsti Lietuvos įmonių eksporto klausimus“ – pasirašius susitarimą sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.

Šiandien pasirašytu dokumentu šalys susitarė aktyviai bendradarbiauti maisto kokybės ir saugos srityje, keistis profesine informacija, technine ir vadovavimo patirtimi. Susitarimu įsipareigojama ne tik stiprinti maisto produktų kokybės ir saugos kontrolės pajėgumus, bet ir efektyviai spręsti klausimus, susijusius su abiejų šalių importuojamais ir eksportuojamais maisto produktais, jų sauga ir kokybe.

Žemės ūkio ministerijos informacija