Pamatysi gandrą pirmas – laimėsi kelionę

Jau penkeri metai mūsų interneto tinklapyje galima tiesiogiai stebėti Starkevičių sodyboje Rokų kaime (Kauno rajonas) įrengtą gandralizdį. Šį pavasarį Kazys Starkevičius vėl skelbia konkursą „Gandrai pakeliui į namus“. Konkurso taisyklės paprastos – pirmasis Kauno moksleivis ar mokytojas, užfiksavęs sugrįžusius gandrus, visai klasei laimės kelionę į Ventės Rago ornitologijos stotį. Tereikia dažniau įsijungti gandralizdžio nuorodą ir pamačius grįžusius paukščius skubiai rašyti laišką adresu kazys.lt1@gmail.com.

Visą parą trunkančią transliaciją internetu tiesiai iš gandrų lizdo pamėgo daug Lietuvos žmonių. Tai tarsi langas į gyvąją gamtą, ypač tiems, kas gyvena tarp miesto mūrų.
Paukščių gyvenimą fiksuoja specialiai įmontuota kamera, prie kurios jie priprato, kaip ir prie šeimininkų, su kuriais kaimynystę pasirinko daugiau kaip prieš dešimt metų. Šis gandralizdis įtrauktas į stebimų ornitologijos objektų sąrašą.
K. Starkevičius gandrų elgseną, įpročius stebi ne tik vaizdo kameromis, kai būna Vilniuje, bet ir dirbdamas laukuose.
„Ornitologai tikina, kad kasmet į gimtąjį lizdą sugrįžta tie patys gandrai. Jie taip gerai pažįsta namiškius, kad varliaudami aplink namus prisileidžia vos per žingsnį“, – sako jis.
Lietuvos nacionaliniu paukščiu laikomi gandrai Starkevičiams – ne tik sodybos puošmena.
„Mūsų šeimai – tai mokėjimo bendrauti su gamta ir šeimyninės santarvės simbolis. Todėl ir noriu, kad kuo daugiau vaikų, jaunimo pažvelgtų į mus supantį pasaulį smalsiu, prielankiu žvilgsniu. Konkursas Kauno moksleiviams – vienas būdų sudominti juos ne tik transliacija iš gandralizdžio, bet ir paskatinti pažintinei kelionei į Lietuvos paukščių „sostinę“ – Ventės Ragą. Praėjusi kelionė vaikams paliko daug įspūdžių, ypač susitikimas su ornitologais, apie sparnuočius papasakojusiais daug įdomių faktų. Šiemet vėl laukiame aktyviausių stebėtojų. Mano dovana jums jau paruošta“, – sako K. Starkevičius.
Kazys.lt inf.