Pavasarį sugrįžta ne tik paukščiai

Gegužės 2 dieną, penktadienį, Kauno valstybinė filharmonija buvo pilna klasikinės muzikos gerbėjų – jau 16-ąjį kartą į nemokamą tarptautinio festivalio „Sugrįžimai“ koncertą pakvietė jo mecenatas Kazys Starkevičius, renginį organizavo Lietuvos muzikų rėmimo fondas, bendrija „Atgaiva“ ir Kauno valstybinė filharmonija.

Įžangos žodį tarusi Lietuvos muzikų rėmimo fondo direktoriaus pavaduotoja Eglė Ugianskienė pasidžiaugė, kad kaip pavasarį į tėviškę sugrįžta paukščiai, taip ir talentingiausi jos vaikai kasmet dovanoja po 15–20 koncertų visoje Lietuvoje.

„Sakoma, kad muzika išgelbės pasaulį. Tačiau gerą muziką dovanoti žmonėms gali tik labai dosnios širdies rėmėjai. Nuo pirmųjų festivalio koncertų tai daro Rasa ir Kazys Starkevičiai. Didžiausia mūsų pagarba ir dėkingumas Jums už jaunųjų talentų globą, dėmesį ir pagarbą profesionaliajam muzikos menui“, – kalbėjo E. Ugianskienė.

Scenon žengęs K. Starkevičius pasidžiaugė „Sugrįžimų“ festivalio populiarumu, talentingais jaunaisiais atlikėjais, pasveikino mamas ir močiutes artėjančios Motinos dienos proga.

„Tebūna šis koncertas skirtas mamytėms, tenuskaidrina širdis šventės laukimu, tegul suteikia atgaivos ir malonių įspūdžių“ – sakė K. Starkevičius.

Festivalis „Sugrįžimai“ atsirado atkūrus Nepriklausomybę, kai Lietuvą pradėjo lankyti muzikai išeiviai, o gabiam jaunimui atsivėrė keliai studijoms užsienyje. Prie jo ištakų stovėjo ir publicistė, muzikologė, dabar – Seimo narė Vilija Aleknaitė-Abramikienė. Ji prisiminė, kaip jaudinosi 1989 m. atvykus pirmiesiems atlikėjams iš JAV, pasidžiaugė, kad susitiko du tautos sparnai, perkirsti okupanto, ir priminė dar vieną progą švęsti: Lietuvos tapimo Europos Sąjungos nare 10-ąsias metines.

Koncertą pradėjo Vokietijoje gyvenantis Romanas Kudriašovas (baritonas), studijavęs Karališkajame Velso muzikos ir dramos koledže (Didžioji Britanija), Hamburgo aukštojoje muzikos ir teatro mokykloje. Nuo 2008 m. Romanas nuolat kviečiamas į Šlėzvigo-Holšteino muzikos festivalį (Vokietija), yra koncertavęs Liuksemburgo, Prahos, Sankt Peterburgo, Tokijo, Singapūro, Pekino koncertų salėse, operos teatruose. 2011–2012 m. Y. Menuhino fondo remiamas, Vokietijoje atliko per 20 rečitalių.

Jo atliekamus J. S. Bacho, V. A. Mocarto kūrinius papildė Eglė Klimaitė (sopranas, Lietuva), kartu sudainavusi duetą iš V. A. Mocarto „Užburtosios fleitos“, vėliau, kaip ir R. Kudriašovas, solo atlikusi tiek pasaulio klasikų, tiek lietuvių kompozitorių kūrinius. Solistams fortepijonu akomponavo koncertmeisterė Giedrė Muralytė-Eriksonė (Lietuva).

Virtuoziškai skambėjo Lietuvos akordeonininkų Audriaus Daučiansko ir Tautvydo Jurkšos atliekami V. A. Mocarto, P. J. Fereiros ir kitų kompozitorių kūriniai.

Nuotaikingu duetu iš F. Leharo operetės „Linksmoji našlė“ pasibaigus koncertui, į sceną nešini puokštėmis ėjo ne tik muzikų gerbėjai – nemokamo koncerto pradžiuginti kauniečiai dėkojo už puikų vakarą jo globėjui K. Starkevičiui, nešė gėles ir jam.

Susirinkusieji skirstėsi kalbėdamiesi, kad kitą pavasarį vėl lauks „Sugrįžimų“, dėkodami muzikams ir koncerto mecenatui.

Kazys.lt inf. 

Po koncerto – nuotrauka atminimui (iš kairės: solistai Eglė Klimaitė ir Romanas Kudriašovas, koncertmeisterė

Giedrė Muralytė-Eriksonė ir koncertą dovanojęs Kazys Starkevičius)

Lietuvos akordeonininkai Audrius Daučianskas ir Tautvydas Jurkša sužavėjo publiką

Kauno valstybinės filharmonijos salė tarptautinio festivalio „Sugrįžimai“ koncerte buvo pilnutėlė