K. Starkevičius: „Žemdirbiai ir vėl maitinami pažadais“

Vyriausybei spalio 21 d. pristačius 2015 m. valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektą, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys, Šešėlinės Vyriausybės žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius pastebi, jog peržiūrėjus biudžeto projektą žemdirbiai tarsi ir galėtų džiaugtis, tačiau įsigilinus į jį akivaizdu – jir ir vėl bus maitinami tik pažadais.

„Iš pirmo žvilgsnio, neįsigilinus į konkrečius skaičius, atrodo, kad žemdirbiai turėtų būti patenkinti 2015 m. biudžeto projektu – Žemės ūkio ministerijos vykdomoms programoms finansuoti numatyta skirti 3 mlrd. ir beveik 730 mln. Lt, t. y. beveik 708 mln. Lt daugiau nei 2014 metais. Tačiau šį padidėjimą lemia vien tik Europos Sąjungos (ES) skiriamų asignavimų padidėjimas 725,6 mln. Lt, o valstybės biudžeto ir bendrojo finansavimo lėšos žemės ūkiui mažėja net 17,1 mln. Lt“, – teigia K. Starkevičius.

Seimo narys taip pat pastebi, jog Vyriausybė deklaravo, kad papildomoms nacionalinėms tiesioginėms išmokoms bus skirta 117 mln. Lt, tačiau įstatymo projekte įrašyti tik 55 mln. Lt.

„Kur „išgaravo“ Vyriausybės pažadėti dar 62 mln. Lt? Finansų ministras aiškina, kad jų bus ieškoma ir žemdirbiai gaus pažadėtą sumą, tačiau pagrindiniame 2015 m. valstybės finansus reguliuojančiame įstatyme jų nėra. Taigi, kaimas vėl maitinamas pažadais“, – pastebi K. Starkevičius.

Seimo nario teigimu, pateiktas biudžeto projektas žemdirbių netenkina ir dėl nenumatytų asignavimų svarbiausiems poreikiams žemės ūkio srityje finansuoti. Parlamentaras pastebi, jog trūksta daugiau nei 435 mln. Lt, iš kurių 174 mln. – Lt bendrojo finansavimo lėšų paramai pagal 2014–2020 m. ES programų priemones mokėti; 89 mln. Lt – specialiųjų tikslinių dotacijų savivaldybių biudžetams Melioracijos programai įgyvendinti; 8,5 mln. Lt afrikinio kiaulių maro pasekmėms sušvelninti; 1,6 mln. Lt Kaimo plėtros programų priemonių administravimui; 3,35 mln. Lt kitoms smulkesnėms, bet svarbioms priemonėms įgyvendinti.

„Manau, kad Vyriausybė privalo papildyti 2015 m. valstybės biudžeto įstatymo projektą iki jo tvirtinimo Seime. Atsižvelgiant į žemdirbiams duotus pažadus turi būti konkrečiai nurodyta, kad papildomoms nacionalinėms tiesioginėms išmokoms yra skiriama ne 55 mln. Lt, o 117 mln. Lt. Būtina spręsti 435 mln. Lt lėšų trūkumą be finansavimo likusiems svarbiausiems poreikiams žemės ūkio srityje 2015 m. finansuoti“, – pareiškė K. Starkevičius.

kazys.lt inf.