Kaip Kaunas Rygą „ėmė“…

Puikią kelionę kolegoms, rėmėjams ir draugams dovanojo Seimo narys Kazys Starkevičius. Į Rygą iš Kauno išvyko pilnas dviaukštis autobusas keliauninkų, tarp jų – ir Seimo narė Vida Marija Čigriejienė, Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Kauno skyriaus pirmininkė, miesto Tarybos narė Edita Gudišauskienė, kiti bendraminčiai. Kelias į Latvijos sostinę neprailgo: puikiai pasiruošusi gidė Rima Čepurnienė pasakojo kaimyninės šalies istoriją.

Pirmasis kelionės tikslas – Latvijos žemdirbystės ministerija, įsikūrusi 23-iajame didžiulio biurų pastato aukšte netoli Dauguvos. Nors žemės ūkio ministras Janis Dūklavs buvo išvykęs, jo pavedimu didžiulę „delegaciją“ priėmė Tarptautinių reikalų ir strategijos analizės departamento specialistas Arvaids Krivens ir šio departamento darbuotoja Kristine Purina. Svečiams iš Lietuvos buvo atvertos visos ministerijos durys: ministro kabinetas, posėdžių ir konferencijų salės, visi pasigrožėjo nuostabiais reginiais pro langus: iš tokių aukštybių didmiestis kaip ant delno, juolab diena buvo saulėta, šviesi.

Pokalbio Latvijos žemdirbystės ministerijoje dalyviai 

 

Ministerijos darbuotojai  K. Purina ir A. Krivens su K. Starkevičiumi

 

Seimo narė V. M. Čigriejienė įsiamžino Rygos peizažo fone

Konferencijų salėje Latvijos žemės ūkio situaciją išsamiai pristatė A. Krivens, o K. Starkevičius papasakojo, kaip Rygoje susitikę Lietuvos, Latvijos ir Estijos žemės ūkio ministrai tardavosi dėl bendros pozicijos prieš Europos Tarybos posėdžius, kuriuose dalyvaudavo ir Lenkijos bei Suomijos atstovai. Jis pavadino šią salę istorine vieta, lėmusia daug žemdirbiams svarbių sprendimų dėl ES paramos, investicijų.

Kitas susitikimas mūsų laukė Lietuvos Respublikos ambasadoje. Ambasadorius Ričardas Degutis papasakojo apie savo diplomatinį darbą Maskvoje sudėtingu Lietuvai periodu: buvo deramasi dėl Rusijos kariuomenės išvedimo, karinio tranzito į Karaliaučių, prekybos muitų sistemos. Ne mažiau svarbus periodas laukė ir grįžus dirbti į Užsienio reikalų ministeriją: derybos dėl NATO, derybos dėl Europos Sąjungos. Teko mūsų šaliai atstovauti Gruzijoje, Sankt Peterburge. Dabar Rygoje…

Ambasadoje dirba 8 darbuotojai, iš jų 3 diplomatai. Lietuvos ir Latvijos santykiai vystosi dinamiškai: daug turizmo, lietuviai noriai perka nekilnojamąjį turtą, investuoja. Tarp šalių metinė apyvarta siekia 4 milijardus eurų, plečiami kultūros ryšiai.

Su ambasadoriumi R. Degučiu (iš kairės į dešinę) E. Gudišauskienė, V. M. Čigriejienė ir K. Starkevičius

Visa keliautojų komanda prie Lietuvos Respublikos ambasados Rygoje

K. Starkevičius dėkodamas ambasadoriui už gražų priėmimą pabrėžė, kad šiandien svarbus diplomatinis frontas, o prieš 25 metus buvo ir bendras karo frontas – juk tragiškojo Sausio įvykiai kliudė ir Rygą, abiem valstybėms teko nemažai pastangų įsiliejant į tarptautinę bendruomenę.

Po malonaus pabuvimo ambasadoje, pasivaišinę kava, arbata, kauniečiai patraukė į ekskursiją Rygos gatvėmis. Jugendo architektūros stilius yra Latvijos sostinės vizitinė kortelė. R. Čepurnienė išsamiai pasakojo nuostabaus grožio pastatų ir jų kūrėjų gyvenimo istorijas. O tada ekskursantai pasklido po miestą: kas pasižvalgyti po senamiestį, kas aplankyti vieną didžiausių turgų Rytų Europoje. Čia kasdien apsilanko nuo 80 000 iki 100 000 žmonių. Lauktuvių keliauninkai vežėsi garsiųjų Rygos žuvų ir tradicinių „Karvutės“ saldainių, gaminamų pagal senovinį receptą.

Ekskursantai grįždami dalijosi įspūdžiais, kurių buvo tikrai daug.

 Kazys.lt inf.