Konkursas maistą pirkti vaikų darželiams paskelbtas nesitariant su visuomene

Ignoruojama ir tėvų nuomonė, ir skaidrumo principai

Kauno miesto savivaldybė nusprendė pertvarkyti vaikų mitybą darželiuose ir paskelbė 6 mln. eurų vertės centralizuoto maisto produktų tiekimo viešųjų pirkimų konkursą. Pirkimai jau pradėti.
Kauno miesto savivaldybėje sudaryta darbo grupė, turėjusi aptarti mitybos vaikų darželiuose gerinimą, stengėsi nušalinti tėvus nuo sprendimo priėmimo ir be jų pritarimo pasiekė centralizuoto maisto produktų pirkimo įvedimo, sako Kauno miesto savivaldybės Tarybos narė, TS-LKD frakcijos seniūnė Edita Gudišauskienė.
Be to, maisto produktų pirkimo klausimas per ankstyvas, nes pirmiausia reikia atnaujinti valgiaraščius, virtuvėles, darbuotojų ir tėvų švietimo klausimus. Kalbos, kad tokiu būdu bus racionaliai panaudoti pinigai, yra beprasmės, nes tėvai sprendžia, kaip ir kur panaudoti jų pinigus, sumokėtus už vaiko išlaikymą darželyje.
Galimas dalykas, toks sprendimas slepia visai kitokius Savivaldybės interesus. Maisto produktus darželiams galės tiekti nebūtinai tas dalyvis, kuris laimėjo konkursą. Jis galės samdyti subtiekėją. Vadinasi, realiai konkursą gali laimėti penkios įmonės, tačiau galimybė iš jų rinktis tik imituojama, nes nėra saugiklio, kad šie laimėtojai nebus kurios nors „naudingos“ bendrovės dukterinės įmonės, kurios vėliau persamdys savo motininę įmonę ir taip nebeliks deklaruojamos konkurencijos. Apie šį konkursą nebuvo skelbiama viešųjų pirkimų registre, nors suma, numatyta išmokėti tiekėjams, viršija 6 mln. eurų.
Kaip sakoma, po laiko – ne laikas. Savivaldybė nušalino tėvus nuo sprendimo darželiams pasirinkti maisto produktų tiekėjus. Tačiau nei Lietuvos tėvų forumas, nei Kauno darželinukų tėvai taikstytis su tokia situacija nežada. Jau surinkta septyni su puse tūkstančio miesto darželinukų tėvų, nepritariančių centralizuotam maisto produktų pirkimui, parašų, parengta peticija, rengiamasi piketuoti, o galbūt netgi prašyti Vyriausybės pagalbos.
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija pritaria tėvų pozicijai dėl neteisėto ir neskaidraus konkurso paskelbimo ir aktyviai inicijuos jo atšaukimą. Būtina skelbti naują konkursą, demokratiškai įsiklausant į tėvų ir darželių vadovų poziciją, paliekant galimybę patiems rinktis maisto produktų tiekėją, pirmiausia racionaliai pertvarkius valgiaraščius, atnaujinus maisto ruošimo įrangą, gerinant darbo sąlygas darželiuose.
Demokratiniai principai neturi būti paminti.

Frakcijos seniūnė Edita Gudišauskienė