Ministras – aplinkybių auka

   Nerimstant aistroms dėl žemės ūkio ministro Broniaus Markausko šeimos ūkininkavimo peripetijų, savo pastebėjimais apie bevaises žemės savininkų paieškas viešojoje erdvėje toliau dalinasi šalies ūkininkai, gindami ministrą. Opozicijai pagrasinus interpeliacija „valstiečiui“, buvęs žemės ūkio ministras konservatorius Kazys Starkevičius B. Markauską pavadino aplinkybių auka.
    K. Starkevičius pasakojo, kad nuo 1991 m. galiojantys žodiniai susitarimai dėl žemės panaudos, žemės nuomos yra paplitusi praktika, tačiau tokio tipo susitarimai sukelia problemų konfliktinėse situacijose.
   „Tarkime, tu čia man sutvarkai žemę, nušienauji, bet aš su tavimi sutarties raštu nenoriu daryti, nes mes artimiausiu metu dalinsimės žemę, galbūt aš ją parduosiu. Bet tai yra pasitikėjimo tarp žemės nuomotojo ir nuomininko klausimas. Jeigu atsiranda konfliktinė situacija, tuomet iškyla klausimų. Vieni sako, kad „mes girdėjome tą žodinį susitarimą“, o kiti aiškina, kad negirdėjo. Tada jau žodžių prie ginčo nepridėsi ir prasideda sudėtingas procesas“, – pasakojo K. Starkevičius.
Parlamentaras tvirtino, kad, nepaisant to, jog žodiniai susitarimai dėl žemės panaudos kelia problemų konfliktinėse situacijose, keisti įstatymus, numatant vien sutartis raštu, nevertėtų, mat paieškos, kas galėtų pasirašyti šias sutartis, neretai tampa tikru galvos skausmu.
   „Yra daug atvejų, kai žemės savininkai yra išvykę į užsienį ir, jei baigiasi sutartis, juos sunkiau surasti. Kiek mes gyvensime, kiek žemę dirbsime, tos problemos išliks, nes visą laiką vyksta procesas – žemės savininkai miršta, paveldima žemė, reikia tartis su naujais šeimininkais“, – pasakojo K. Starkevičius.
   Reaguodamas į pastabas, kad nedirbamos, neprižiūrimos žemės be sutikimo dirbti nereikėtų, Seimo kaimo reikalų komiteto pirmininkas ragino atkreipti dėmesį į kelis svarbius aspektus. Visų pirma, pasak K. Starkevičiaus, Lietuva yra paskutinė ES pagal viename žemės hektare sukuriamą pridėtinę vertę. Be to, buvęs žemės ūkio ministras atkreipė dėmesį, kad daugiau gaisrų Lietuvoje kyla neprižiūrimoje žemėje.
   K. Starkevičius neslėpė neskubantis kaltinti B. Markausko žemgrobyste. Seimo opozicijos atstovas net gyrė ministro pradėtus darbus.
   „Ministras pasakė ir principinių dalykų – kad bus įvedamos paramos ūkininkams lubos, kad susiję asmenys gautų ne daugiau kaip 100 ar 150 tūkstančių eurų. Čia yra kardinalūs pasikeitimai. Dabar ministrui tokius dalykus būtų sunku daryti“, – svarstė K. Starkevičius.
   Paprašytas įvertinti B. Markausko situaciją, jis tikino, kad „valstietis“ iš esmės tapo aplinkybių auka, mat ministrui, K. Starkevičiaus manymu, dabar reikėtų trauktis ne dėl jo šeimos ūkininkavimo istorijos, bet dėl šalies vadovės D. Grybauskaitės požiūrio.
„Jis tampa susiklosčiusių aplinkybių auka. Visi politikai – kas įsigilinę, kas neįsigilinę – šaukia vienu choru, kas yra madinga, jei žino, kad kažkas krenta. Bet reikia matyti situaciją, – kalbėjo K. Starkevičius. – Šitoje situacijoje aš pasitraukčiau“.
Pagal LRT.lt inf.