Vietoj taško trąšų istorijoje – klaustukai

  Seimas gegužę priėmė svarstymui Tiekiamų rinkai trąšų įstatymo projektą, kurį parengė konservatoriai Kazys Starkevičius ir Edmundas Pupinis. Parlamentarai siūlo Lietuvoje įteisinti trąšų registrą, kuriame būtų nurodytos ne iš ES įvežamos trąšos, jų produktai ir tiekėjai. Seimo nariai teigė, kad jų atvežimui iš trečiųjų šalių nenustatyti kokybės reikalavimai, nenumatyta šios rinkos priežiūros tvarka.
  Seimo opozicijos nuomone, stambiausi trąšų iš Rusijos importuotojai apeina ES antidempingo muitus. Konservatoriai siūlė Seime steigti specialią komisiją, kuri išsiaiškintų „trąšų reikalus“, bet Seimas tam nepritarė.
  2008–2012 m. Seimo kadencijoje toks įstatymas buvo priimtas ir 2014 m. atšauktas. Nors 2015 metų gegužę žemės ūkio ministras įsakymu reglamentavo trąšų saugojimą ir apskaitą, tačiau ir šis įsakymas 2017 metų balandį buvo atšauktas. Ar ne per daug neaiškių atšaukimų?
Lietuvos muitinė nustatė, kad dalis trąšų importuotojų neteisingai nurodė trąšų sudėtį, todėl pagrasino antidempingo muitais. Importuotojai aiškina esantys teisūs ir papildomų milijonų mokesčių neketina mokėti.
  Muitinės teritoriniai padaliniai išsiuntinėjo pranešimus įmonėms, iš Rusijos importuojančioms vieną iš amonio salietros mišinių. Juose teigiama, kad pagal Muitinės laboratorijoje atliktus tyrimus bendras amonio nitrato kiekis šiose trąšose yra didesnis nei 80 proc., todėl jas įvežant turėjo būti deklaruojamas kitas kodas ir taikomas antidempingo muitas – mokami papildomi 42,8 euro už toną.
  Tokio sprendimo kaina trąšų importuotojams skaičiuojama milijonais – jie turėtų papildomai sumokėti į biudžetą 8 mln. eurų. Jei muitinė neatšauks savo sprendimo, ginčas atsidurs teisme, nes verslininkai pasirengę kovoti iki pergalės.
  Vyriausybė siūlo Seimui nepritarti konservatorių parengtam įstatymo projektui, kokiu būdu Lietuvoje reguliuoti trąšų rinką. Ministrų kabinetas trečiadienį, liepos 18-ąją, pritarė Ūkio ministerijos išvadai nepalaikyti parlamentarų K. Starkevičiaus ir E. Pupinio pataisų.
  Ūkio ministras „valstietis“ Virginijus Sinkevičius teigia, kad ministerija savą įstatymą pateiks Seimo rudens sesijoje. Vyriausybei jis jau pateiktas ir derinamas su Vyriausybės teisininkais.
  Tuo tarpu liepos 5 d. finansų ministras Vilius Šapoka pasirašė įsakymą dėl dabartinio Muitinės departamento generalinio direktoriaus Arūno Adomėno perkėlimo į tos pačios įstaigos Tarptautinių ryšių skyriaus patarėjo pareigas. Po verslininkų skundo esą jis pats pasiprašė būti perkeltas į žemesnes pareigas, nors priežasčių nenurodė.
  Atsistatydinimo pareiškimą patenkinęs finansų ministras V. Šapoka atsisakė komentuoti A. Adomėno sprendimą. Buvęs generalinis direktorius taip pat nekomentuoja savo pasitraukimo priežasčių.
  Lemtingi sutapimai? Vyriausybė projektui nepritaria – vilkina sprendimą, kad, kaip sakoma, visi „galai“ būtų sumerkti į vandenį? O Muitinės departamento direktorius pareigas palieka „savo noru“ kaip gūdžiausiais sovietiniais laikais.
Rusijos trąšos valdo mus? Nejaugi pamiršome, kad mes patys Lietuvoje turime dvi dideles trąšų gamyklas…
kazys.lt inf.