Ar turėsime kreivų veidrodžių ministeriją?

Birželio 25-ąją Seimas atmetė rezoliuciją dėl Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) perkėlimo į Kauną sustabdymo. Už balsavo 39 Seimo nariai, prieš – 39, o susilaikė 23.

Seimo TS–LKD frakcijos narys Kazys Starkevičius, buvęs žemės ūkio ministras, iš esmės pasisakė už ministerijos perkėlimą, tik ne tokiais būdais, kokiais dabar tai vykdoma.

„Nėra nauja ta idėja. Estija yra perkėlusi ir Konstitucinį teismą, ir Švietimo ministeriją iš Talino. Tokį decentralizavimo kelią pasirinko Skandinavijos šalys, ypač Suomija. Ir mes 2008 m. Vyriausybės programoje buvome numatę perkelti ŽŪM į Kauną. Bet nepavyko to padaryti, pirmiausia dėl kilusios krizės. Aš iš principo už ministerijos perkėlimą, bet matydamas šios Vyriausybės veiksmus netikiu, kad tai bus padaryta tvarkingai, – sakė jis. – Iš kur atsiras lėšų šiam projektui? Deja, jos „nuimamos“ nuo gamybinių ministerijos projektų ir ūkininkų nepasieks“.

Starkevičius pasidalijo abejonėmis dėl tendencingai numatomos ministerijos vietos Kaune. Ieškant tinkamų patalpų keliamas reikalavimas, kad jos būtų ne toliau kaip už 3,5 kilometro nuo geležinkelio stoties. Kauniečiai puikiai žino, kam priklauso panašiu atstumu statomas didžiulis biurų pastatas. Antra vertus, keistai atrodo vienintelis siūlymas ministerijos darbuotojams ir lankytojams atvykti tik traukiniais. O automobilių srautai miesto centre jau pasivijo Vilnių piko valandomis, didžiulė problema būtų ir rasti stovėjimo aikštelę atvykusiems ūkininkams. Tokias išankstines vietos parinkimo sąlygas Seimo narys pavadino neskaidriomis.

Šiemet balandį ŽŪM jau atidarė Kaune, I. Kanto gatvėje, vadinamąją „veidrodinę ministeriją“, kurioje dirba apie 30 žmonių.

„Ne vienas mūsų atsimename Vilniuje, tuometiniame Jaunimo parke, buvusią kreivų veidrodžių karalystę. Įeini į ją, ir iškraipyti veidrodžiai rodo tave keisčiausiais pavidalais: mažą ir storą, aukštą ir liesą, perkreiptą… Ar netaps ir „veidrodinė ministerija“ iškreiptų vaizdų ekspozicija? Jei valdžia nori save matyti tokią, ką padarysi“, – apie neskaidrų ir neparengtą ministerijos perkėlimo scenarijų sakė K. Starkevičius.

kazys.lt inf.