Lobistai pasiekė savo

Ši Vyriausybė padidino kertamų miškų plotą, todėl jų daugiau ir iškertama. Tai vienas dalykas. Kitas – dar anksčiau buvau siūlęs, kad reikėtų mažinti miškų kirtimo plotą, kalbėjome apie konkretų dydį, bet patys miškų savininkai, Privačių miškų savininkų asociacijos atstovai, nenorėjo, kad jis būtų nustatytas. Bet dabar, kai pamatėme, kad užsieniečiai masiškai supirkinėja Lietuvos miškus, priėmėme įstatymo pakeitimą, ribojantį miško žemės plotą, turimą vieno gyventojo, įmonės ar susijusių asmenų. Vienam asmeniui, įmonei ir su jais susijusiems asmenims bei įmonėms draudžiama įsigyti daugiau kaip pusantro tūkstančio hektarų miško žemės ploto. Kaip sakoma, geriau vėliau negu niekad. Taigi, jeigu, pavyzdžiui, bendrovė IKEA ar su ja susijusios įmonės norės įsigyti nuosavybėn daugiau miško žemės nei leidžiama įstatymo, to ji dabar negalės padaryti.

Kodėl miškai šiandien masiškai kertami, nors, kai buvo pradėta valstybinių miškų reforma, buvo žadama šviesesnė Lietuvos miškų ateitis? Galima būtų pasakyti, kad taip vyksta, kai būna drumsti vandenys. Prasidėjo ginčai dėl urėdijų centralizavimo, o jis, kaip ir pats ne kartą sakiau, ne visada duoda teigiamų rezultatų. Dabar matome, kad valstybinių miškų valdymo centralizavimas buvo reikalingas tam, kad būtų galima padidinti miškų plotų kirtimą ir kad tokius sprendimus galėtų priiminėti mažiau žmonių. Kai sprendimus priima vienas ar keli žmonės, rizika, kad bus pridaryta klaidų, visuomet yra didesnė. Manau, dabar ir lenda į viršų tos padarytos klaidos.

Kad buvo padidinta metinė valstybinių miškų kirtimų norma, manau, didžiausią įtaką padarė lobistai. Jie pasiekė, kad būtų panaikintos buvusios urėdijos ir sukurta viena sistema. Lobistai dėl to bandė daryti įtaką ir anksčiau, ir mūsų Vyriausybės darbo laikotarpiu, jei pamenate, buvo toks „Visuomio“ projektas, bet mes tada nepasidavėme.

Ar miškų koncentracijos ribojimas, kuris įsigalios nuo kitų metų, pristabdys masinius kirtimus? Tai priklausys nuo to, ar bus vykdoma tinkama jo priežiūra. Už tai turėtų atsakyti Aplinkos ministerija.

Kazys Starkevičius

Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas