Pluoštinių kanapių panaudojimo galimybės

Seime vykusioje tarptautinėje konferencijoje „Pluoštinių kanapių sektoriaus proveržis: galimybės ir iššūkiai“ aptartos šios kultūros auginimo, perdirbimo ir panaudojimo galimybės.

Seimo narė Virginija Vingrienė kartu su Seimo nariais Petru Čimbaru, Kaziu Starkevičiumi ir Mykolu Majausku pateikė įstatymo pataisas, kuriomis siūloma nedviprasmiškai reglamentuoti pluoštinių kanapių auginimą, perdirbimą, jų tarpinius produktus, įteisinti visos pluoštinės kanapės perdirbimą, naudojimą, įskaitant stiebus, lapus, žiedynus, žiedadulkes, atverti kelius šio augalo panaudojimui sprendžiant klimato kaitos, žiedinės ekonomikos klausimus, nustatyti tinkamą reglamentavimą.

Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Kazys Starkevičius pažymėjo, kad jau liepos mėnesį Seimas gavo Vyriausybės išvadas dėl įstatymų pataisų, kuriomis produktų gamybai būtų leista naudoti visą pluoštinės kanapės augalą, atsisakant dabartinio apribojimo jį auginti tik pluoštui, sėkloms ir sodininkystei.

„Seime vyksta klausymai ir tikiuosi, kad pataisos netrukus sugrįš į plenarinių posėdžių salę svarstymui, – kalbėjo K. Starkevičius. – Atnaujintame įstatyme bus numatytas licencijavimas, kuris eis į giluminį perdirbimą. Ūkininkams auginti jų sėklas ir pluoštą tų licencijų nereikia. Jos reikalingos, kad neatsirastų krūvos laboratorijų, kad Vyriausybės įgaliotos tarnybos galėtų kontroliuoti.“

Kaip pabrėžė Kazys Starkevičius, 2019 metais Lietuvoje kanapėmis buvo užsėta apie 8 tūkst. ha. ES kanapių plotai užima apie 40 tūkst. ha.

Pasak Seimo nario, kanapės ne tik puiki žaliava, bet jos atlieka svarbų vaidmenį ir mažinant CO2. Tikimasi, kad įstatymas būtų priimtas dar spalį, jei už jį nubalsuos Seimas, pažymėjo Kazys Starkevičius.

Kol kas vis dar atsiranda žmonių, painiojančių pluoštines kanapines su kanapėmis, iš kurių išgaunamos narkotinės medžiagos. „Pluoštinės kanapės neturi narkotizuojančio poveikio“, – pabrėžė V. Vingrienė.

Anksčiau buvo teigiama, kad iš kanapių galima pagaminti apie 50 tūkst. rūšių gaminių, o šių dienų skaičiavimais gaminių skaičius šokteli iki 150 tūkst. rūšių.

Kazys.lt inf.