Pagerbėme Baltarusijos žurnalistes

Lietuvos žurnalistų organizacijos skyrė Vilties Laisvės premiją Baltarusijos žurnalistėms. Premija įsteigta mano iniciatyva ir skirta pagerbti kaimyninės šalies žurnalistus, kuriuos už jų profesinę veiklą pastarųjų protestų metu persekioja Aliaksandro Lukašenkos režimas.

Katerina Andrejeva – portalo „Belsat” žurnalistė, kuri jau anksčiau ne kartą buvo įvairiomis dingstimis sulaikoma. Jai ne kartą taikytos administracinės nuobaudos už profesinę veiklą. Šįkart jį įmesta į belangę už tai, kad organizavo internetinę transliaciją apie protesto akciją jėgos struktūrų nužudyto Romano Bonderenkos atminimui, kurią valdžia žiauriomis priemonėmis išvaikė. Jai pateikti kaltinimai „organizavus ir rengus veiksmus, kuriais šiurkščiai pažeista viešoji tvarka“. Kartu su ja pačiupta ir kartu dirbusi kita portalo korespondentė Darja Čuchlova.

Katerina Borisevič – portalo „TUT.by“ žurnalistė, kuri iki šiol įkalinta. Kaltinama paviešinusi paciento ligos istoriją (tos šalies formuluotė skamba: „gydytojo paslapties atskleidimas“). Fabula tokia, kad ji paskelbė informaciją, jog protestų metu nužudyto Romano Bondarenkos kraujuje alkoholio nerasta, nors valdžia aiškino, kad jis buvo girtas. Įdomiai Lukašenka gina „pacientų teises“. Žmogaus teisių gynėjų organizacijos paskelbė ją politine kaline. Darja Čuchlova ir Katerina Borisevič už grotų laikomos jau mažiausiai 2 mėnesius.

Kazys Starkevičius

Katerina Borisevič – portalo „TUT.by“ žurnalistė