Savaitgalį Kaune netilo derliaus ir rudens gėrybių mugė (2012-09-10)

Gelstantį rudens rūbą besimatuojančiame Kauno centre ūkininkai, amatininkai ir liaudies meistrai mugės lankytojams dovanojo gerą nuotaiką, demonstravo gausų šiųmetinį derlių ir dalijosi rudens gėrybėmis. Visą savaitgalį 12-tą kartą rengiamoje „Derliaus šventėje“ miestelėnus lepino muzikos kolektyvų pasirodymai, konkursai. Akademinis jaunimas kūrė įvairiaraščius gėlių, daržovių ir vaisių kilimus.

„Turime, kuo šiais metais pasidžiaugti, nes aruodai pilni. Kai kas jo net nesutalpina. Dauguma produktų, kuriuos šiandien Laisvės alėjoje matome ant prekystalių, yra lietuviški – tiesiai iš ūkininkų daržo, sodo ar lauko. Namo tuščiomis negrįžkime“, – lankytojus sveikino ir mugėje nors menką niekutį įsigyti ragino Žemės ūkio rūmų organizuotos Derliaus šventės globėjas –žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius.

Šventės, skirtos padėkoti žemę dirbantiems žmonėms ir parodyti miestiečiams ūkininkų triūso vaisius, žemės ūkio ministras įteikė padėkas ūkininkams, amatininkams ir mugės rengėjams už puikius ūkininkavimo rezultatus, tautinio paveldo puoselėjimą bei šventės organizavimą.

Į mugę atvykęs Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Edmundas Pupinis gyrė ūkininkus, kurie per keletą metų priartėjo prie senųjų Europos Sąjungos šalių derliaus lygio. „Neturėtume dejuoti, kad derlius per didelis užderėjo. Esame priversti greičiau suktis ir galvas laužyti dėl transportavimo ir sandėliavimo. Sutelktas darbas duoda geriausius vaisius. Kad tik tokios bėdos Lietuvoje ir tebūtų“, – kalbėjo E. Pupinis. Apie bendrą veiklą, vardan geriausių rezultatų užsiminė ir šventės neaplenkusi Lietuvoje besisvečiuojanti europarlamentarė Radvilė Morkūnaitė. „Atlėgus ūkio darbams, galime atsipūsti. Juk rudenį žemdirbiui dienos ilgesnės, tai ne pavasaris, kai darbas darbą gena. Kaip mano senelė mėgo kartoti, viena pavasario diena – visa rudens savaitė“, – sakė R. Morkūnaitė.

Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas pasidžiaugė mieste tvyrančia šventine dvasia ir šurmuliu, kurio per vasarą buvo netekęs.

Šventėje savo gaminius pristatė per 200 prekeivių ir amatininkų.

Respublikinė mugė „Derliaus šventė – 2012“ finansuojama Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 m. programos lėšomis. Šventė remiama pagal Programos priemonę „Lietuvos kaimo tinklas“.