Labdara maisto produktais sustabdyta

Nuo praėjusių metų lapkričio labiausiai nepasiturintiems žmonėms sustabdyta parama maisto produktais. Labdaros sandėliai tušti, o Vyriausybė iki šiol nėra patvirtinusi vadovaujančios ir audito institucijos bei agentūros, kuri tarpininkautų ir tvirtintų organizuojamą paramą. Nepriimti ir Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondui administruoti būtini teisės aktai. Atsiliepdamas į skurstančių, maisto stokojančių žmonių nusiskundimus, Seimo narys Kazys Starkevičius kreipėsi į Lietuvos Respublikos Ministrą Pirmininką Algirdą Butkevičių prašydamas konkrečiai paaiškinti susidariusios situacijos priežastis ir būdus, kuriais Vyriausybė taisys tokią skaudžią padėtį. Publikuojame kreipimosi tekstą.

Lietuvos Respublikos Ministrui Pirmininkui                                                                                 2014-01-22

Gerb. Algirdui Butkevičiui

KREIPIMASIS DĖL PARAMOS MAISTO PRODUKTAIS VILKINIMO

Gerb. Ministre Pirmininke Algirdai Butkevičiau, šį kreipimąsi inspiravo nepasiturinčiai gyvenančių Lietuvos gyventojų kreipimaisi į mane, kaip Seimo narį, dėl sutrikusio paramos teikimo maisto produktais.

Paskutinis maisto produktų, skirtų labiausiai nepasiturintiems asmenims, tiekimas į labdaros organizacijų sandėlius įvyko praėjusių metų lapkričio mėnesį. Visos atsargos dar iki sausio 1 dienos buvo išdalintos. Šiuo metu labdaros organizacijų sandėliai yra tušti, ir parama maisto produktais yra sustabdyta. Anksčiau tokių sutrikimų metų pradžioje nebūdavo.

Gerb. Premjere, siekiant tinkamai informuoti savo rinkėjus bei kitus suinteresuotus visuomenės atstovus, prašyčiau suteikti informaciją šiais klausimais:

Ką Vyriausybė ir atsakingos ministerijos nuveikė, kad pasikeitus paramos maisto produktais administruojančiai institucijai nesutriktų šios paramos teikimas gyventojams?

Kodėl iki šiol Vyriausybė nėra patvirtinusi vadovaujančios ir audito institucijos bei agentūros, kuri būtų tarpine ir tvirtinančia institucija organizuojant paramą maisto produktais, kada tai bus padaryta ir kokios funkcijos bus šioms institucijoms priskirtos?

Ar VĮ Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra, kurios specialistai turi didelę patirtį organizuojant paramą maisto produktais, bus įjungta į šį procesą?

Kada bus priimti Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondui administruoti būtini teisės aktai?

Kada pagal naująją tvarką gyventojai šiais metais realiai gali tikėtis sulaukti paramos maisto produktais?

Manau, kad taip vangiai sprendžiant tokį aktualų daugeliui žmonių klausimą, skurdžiau gyvenantys mūsų šalies piliečiai ir iki šv. Velykų nesulauks paramos maisto produktais, tačiau viliuosi, kad Premjerui paraginus, tai gali būti padaryta kaip galima anksčiau.

Pagarbiai,

Seimo TS-LKD frakcijos narys                                                                               Kazys Starkevičius