Lietuva nepaliks Ukrainos

Šeštadienį, sausio 25 dieną, į Kijevą nuvyko Seimo pirmininko pavaduotojas Pertas Auštrevičius ir Seimo narys, šešėlinės Vyriausybės žemės ūkio ministras, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijos Seime narys Kazys Starkevičius. Jie susitiko su Ukrainos Rados opozicijos atstovais, dalyvavo mitinge Maidane.
Dar penktadienį portalui kazys.lt K. Starkevičius sakė: „Žmonės jaučia palaikymą, kai esi šalia. 2004 metais važiavau palaikyti Oranžinės revoliucijos, ir didžiulė trispalvė, kurią išskleidžiau tribūnoje, sulaukė nuoširdaus pritarimo“.
Šeštadienį Lietuvos parlamentarai sulaukė didžiulio Ukrainos mitinguotojų palaikymo. Vėl buvo išskleista Lietuvos valstybės vėliava, kurią džiaugsmingai sutiko Euromaidano žmonės.
„Kalbėdamas Ukrainos žmonėms pasakiau – jūsų revoliucija bus gyva tol, kol bus gyvas Maidanas“, – kalbėjo K. Starkevičius.
Parlamentaro žiniomis, kurias pateikė Rados opozicijos atstovai, penki protestuotojai nušauti tiksliai pataikant į galvą arba į širdį (dauguma – nuo vyriausybinių pastatų), 30 dingę be žinios, netoli Kijevo rasti keli nužudyti miškuose.
Nepaprastai nuoširdžiai Lietuvos atstovus sutikusiems Maidano gynėjams K. Starkevičius perdavė savo ūkyje rūkytą kiaulienos kumpį, bet tai buvo tik simbolinė dovana Lietuvos trispalvę žmonės sutiko kaip broliškos vienybės ženklą, solidarumo išraišką.
„Ukraina suskirstyta į 25 regionus, palyginimui – buvusias Lietuvoje apskritis. Šiandien 10 jų valdo opozicija, aštuonias blokuoja V. Janukovyčiaus šalininkai, ir tik Luganskas bei Doneckas palaiko regionų partijos lyderį V. Janukovyčių“, – šeštadienio popietę telefonu iš Kijevo sakė K. Starkevičius. – Žinoma, padėtis gali keistis, nes vis daugiau oligarchų nusivilia savo pačių statytinio bejėgiškumu.“
Paklaustas, ar nebijo smurto, susidorojimo už atvirą Ukrainos eurointegracijos palaikymą, K. Starkevičius tik nusijuokė: „1991 m. sausio 13-ąją buvau Savivaldybės atstovas, atsakingas už viso miesto gynybą. O Kaunas buvo desantininkų dislokacijos vieta, kryžkelė tarp Karaliaučiaus ir Vilniaus… Jei ko nors bijočiau, arčiau žemę Rokuose ir auginčiau gyvulius. Bet man rūpi ne tik Lietuva, ne tik Europa – esu teisininkas, humanitaras, ir puikiai suvokiu pasaulio šachmatų partiją dabartinėje dimensijoje.
kazys.lt inf.