Žemės ūkio ministrei teko nemalonių klausimų

Rugsėjo 25 dieną, ketvirtadienį, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos posėdyje dalyvavo žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė. Su ja buvo aptartos svarbiausios žemės ūkio problemos bei Lietuvos ūkininkų sąjungos suvažiavimo ir kitų visuomeninių organizacijų rezoliucijose keliami reikalavimai.

Šešėlinės vyriausybės žemės ūkio ministro Kazio Starkevičiaus teigimu, žemdirbių susirūpinimą kelia tai, kad dar nėra nustatytas maksimalus paramos dydis iš Kaimo plėtros programos priemonių vienam ūkio subjektui.

„Rezoliucijoje siūloma šią paramą riboti iki 690 tūkst. Lt (arba 200 tūkst. eurų) per visą numatomą 2015–2020 m. paramos laikotarpį, prioritetą paramai gauti suteikiant jos dar negavusiems smulkiems bei vidutiniams ūkiams ir ūkiams, pasinaudojusiems nedidele paramos suma. Tačiau ministerija nėra priėmusi jokių sprendimų nei dėl paramos dydžio, nei dėl prioritetų“, – sakė K. Starkevičius.

Be to, pasak jo, žemdirbiai nesidžiaugia Vyriausybės patvirtinta 117 mln. litų pereinamojo laikotarpio nacionalinei paramai skirta suma žemdirbių pajamoms už 2014 metus palaikyti, kuri bus išmokama už pieną, galvijus ir pasėlius. Tai 3,5 karto mažiau negu leistina 412 mln. litų suma nacionalinei paramai teikti.

  1. Starkevičius taip pat pabrėžė, kad susiklostė grėsminga padėtis pieno gamybos sektoriuje. Žaliavinio pieno supirkimo kainos katastrofiškai sumažėjo, jos mažiausios iš visų Europos Sąjungos valstybių.

„Smulkieji pieno gamintojai gauna tik apie 0,5 lito už litrą pieno, ir dalis jų planuoja šio verslo atsisakyti. Ministerijos vadovai tik šneka apie naujų rinkų paieškas, tačiau konkrečiai nieko nepadaryta. Jau aišku, kad po 2015 m. gali nelikti pieno kvotų, tačiau Žemės ūkio ministerija dar nėra parengusi priemonių plano, kaip susidoroti su kilsiančiais iššūkiais jas panaikinus“, – pažymėjo Šešėlinės vyriausybės žemės ūkio ministras.

Žemės ūkio ministrė V. Baltraitienė pripažino, kad situacija pieno sektoriuje sudėtinga, nes užsidarius Rusijos rinkoms nebėra kur dėti pieno.

Susitikime aptartos ir kitos problemos, žemės ūkio ministrė atsakė į frakcijos narių klausimus.

TS-LKDP inf.

Nuotraukoje: Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos posėdyje (iš kairės) TS-LKDP pirmininko pavaduotojas, Šešėlinės vyriausybės žemės ūkio ministras K. Starkevičius ir TS-LKDP pirmininkas Andrius Kubilius bei žemės ūkio ministrė V. Baltraitienė.