Kalėdų senelis su morkų krepšiu

Kas neprisimename gražių išvykų į miškus spustelėjus žiemos šaltukui? Vaikai žvėreliams morkomis eglutes puošdavo, laukymėje kopūstų prikraudavo, bulvių, obuolių. Kilnu ir gailestinga…

Deja, šiemet miško gyventojams skirtos gėrybės keliaus ne į girią, o ant labiausiai skurstančių mūsų tautiečių stalo.

Maistas baigėsi dar pernai

Dar šių metų sausio mėnesį pareiškimu kreipiausi į Ministrą Pirmininką Algirdą Butkevičių dėl nepasiturinčių šeimų paramos maisto produktais vilkinimo, atkreipiau Premjero dėmesį, kad vargingai gyvenančios šeimos skundžiasi dėl sutrikusio paramos teikimo maisto produktais.

Paskutinis maisto produktų, skirtų labiausiai vargstantiems, tiekimas į labdaros organizacijų sandėlius įvyko praėjusių metų lapkritį. Visos atsargos buvo išdalintos. Sausio mėnesį sandėliai jau buvo tušti, o parama maisto produktais sustabdyta. Anksčiau tokio sutrikimo metų pradžioje nebūdavo.

Ką nuveikė Vyriausybė per beveik metus, ar gyventojai jau gauna maisto paketus? Deja, prieš šv. Kalėdas paramos būtiniausiais produktais vargo prispausti žmonės tikriausiai nesulauks:

Už maisto produktų pristatymą ir dalinimo administravimą yra atsakinga Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra, pavaldi Žemės ūkio ministerijai. Ši agentūra šiuo metu vykdo tarptautinius viešuosius pirkimus maisto produktams tiekti, tačiau dėl užsitęsusių procedūrų parama maisto produktais iki Šv. Kalėdų gyventojų gali ir nepasiekti. Nejaugi ant Kalėdų stalo jie pasidės tai, kuo taip dosniai mokinukai ir medžiotojai vaišina zuikius ir šernus? Kol kas žinoma viena – teturima tik Lietuvos ūkininkų paaukotų kopūstų ir morkų.

Biurokratai juda kaip girnapusės

Europos pagalbos labiausiai skurstantiems fondas Lietuvai 2014–2020 metų laikotarpiui paramos projektams skyrė 264,34 mln. litų. Maisto produktų krepšelyje šiemet turėtų būti kvietinių miltų, cukraus, aliejaus, makaronų, ryžių, grikių, kruopų, mėsos konservų ir sausų pusryčių. Tačiau Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra „nespėjo“ laiku paskelbti konkursų, ir tik dabar vykdo tarptautinius viešuosius pirkimus. Procedūros užvilkintos, ligi šv. Kalėdų parama vargstančiųjų nepasieks. Ar rūpi tai sočiai valdininkijai, kuri švenčių proga gal ir premijas gaus?

Paramą iš EPF šiemet gaudavo 272 tūkst. asmenų. Statistikos duomenimis, Lietuvoje maždaug 610 tūkst. žmonių gyvena žemiau skurdo ribos. Ir tai anaiptol vien benamiai, asocialios šeimos, nemotyvuoti asmenys.

Sociologai atliko tyrimą, kad į skurdo gniaužtus patenka netekusieji darbo, vienišos mamos, auginančios vaikus. Skursta neįgalieji, vieniši pensininkai, gausios šeimos. Iš jų tik dešimtadalis priskirtini socialinės rizikos šeimoms, kiti – žmonės, kovojantys už savo išgyvenimą, taupantys kiekvieną centą. Ir štai, prašom: šv. Kalėdos su kopūsto galva ir maišeliu morkų. Dėl Rusijos embargo Lietuvos ūkininkai bus priversti sunaikinti apie septynis tūkstančius tonų vaisių ir daržovių, bet į kvietimą pasidalinti obuoliais, bulvėmis, grikiais atsiliepė ne visi.

Antra vertus, ko norėti – tautai moralės arba abejingumo pavyzdį parodo valdžia. Skambūs pažadai ir šūkiai vėl aidės artėjant savivaldos rinkimams, o Kūčių vakarą prie skurdaus stalo susėdusios šeimos tegalės liūdnai atsidūsėti: „Nepavydėkim šernams ir kiškiams, dabar mes lygūs…“

Kazys STARKEVIČIUS

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys, Šešėlinės vyriausybės žemės ūkio ministras