Naktis, kai prakalba gyvulėliai, artėja…

Kuris kaimo vaikas nežino, kad Kūčių naktį tvarte pasikalba arkliukai ir karvytės, prabyla avelės, gal net gražuolis žąsinas… Ta naktis artėja, ir Kauno vaikučiai galės prašyti tėvelių važiuoti į Rotušės aikštę paklausyti, ką Betliejaus tvartelyje avytė Sigutė sako savo mažajam ėriukui.

Rasa ir Kazys Starkevičiai jau penkioliktąjį kartą miestui dovanoja gyvąją prakartėlę – ant šienelio prie kūdikėlio Jėzaus lopšio stovi Dievo Motina Marija, šv. Juozapas, su dovanomis iš tolybių atkeliavę Trys Karaliai ir piemenėlis su šuneliu, vedamas žvaigždės atbėgęs pagarbinti gimusio Viešpaties. Tai žinomo tautodailininko Algirdo Jasiulionio išdrožti medžio kūriniai.

O čia pat, mediniame tvartelyje, prie mamos glaustosi mažutis avinėlis. Šilta ten jiems ir jauku, net langeliai rasoja, bet smalsi Sigutė įdėmiai žvelgia į noseles prie stiklo priplojusius vaikučius – daugelis jų pirmąkart mato gyvą avį ir ėriuką, juk mieste įprasti kitokie gyvūnai.

Prakartėlė pastatyta penktadienį, gruodžio 19-ąją, o šeštadienį nuo pat ryto ją supo smalsuolių būriai, fotografavosi šeimos, neregėtą vaizdą filmavo svečiai iš užsienio. Prie kūdikėlio lopšelio lankytojai deda raudonšonius obuolius, beria litus ir centus – dovanas užgimusiajam.

Penktadienį puošiant gyvąjį Betliejų K. Starkevičius sakė, kad šienelio šiemet atvežė daugiau, nes lietuviškas paprotys po balta staltiese Kūčių vakarą padėti saujelę šieno gyvas, o kur miestiečiui jo gauti? Kas norės, pasiims žiupsnelį namo kaip simbolį, kad ir Jėzus, kurio gimimui pagerbti ant stalo dedame kalėdaičius, atėjo į pasaulį tvartelyje ant šieno.

Prakartėlė Rotušės aikštėje bus pašventinta Kūčių vakarą ir džiugins iki Trijų Karalių šventės. K. Starkevičius kviečia mažajam avinėliui sugalvoti vardą, o visiems besidžiaugiantiems artėjančiomis šv. Kalėdomis ir Naujaisiais metais linki laimės, santarvės, vilčių išsipildymo.

Tiesioginę transliaciją iš gyvojo Betliejuko jau galite stebėti mūsų puslapyje,

pamojuoti namuose švenčiantiems namiškiams,

pasveikinti artimuosius ir draugus. 

Kazys.lt inf.

Penktadienį K. Starkevičius atvežė į Rotušės aikštę gyvąją prakartėlę

Pirmieji pasveikinti Betliejaus gyventojų atvyko Geroji fėja ir Kalėdų senelis

Prie rasoto langelio pažiūrėti gyvulėlių ėjo ir vaikai, ir suaugusieji

Tvartelio prieblandoje Sigutė su dar bevardžiu mažyliu jaučiasi visai jaukiai