Ginu ir ginsiu Kalėdų senelio teises

Kalėdų senelis, kaip ir Velykų močiutė, paleidžiami ubagais. Tai oficialiai ir viešai savo žodžiais patvirtino Darbo partijos deleguota žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Atsitik tu man taip… Vos tik parašiau apie tai, kad pirmą kartą per daugelį metų Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) nesugebėjo įvykdyti viešųjų pirkimų ir paliko paramos reikalingus žmones „morkų graužti“ – iškart radosi „atkirtis“. Toks beviltiškas mėginimas išsisukti. Žiniasklaidoje pasirodė teiginiai apie tai, kad kaltas kas tik nori, bet ne tas, kas turėjo padaryti konkretų darbą.

ŽŪM vadovė dabar teigia, kad „Maisto bankas“ ar bet kas kitas, kas negaus pinigų skurstantiems prieš šv. Kalėdas paremti, yra nuskriaustas tokio niekadėjo kaip Kazys Starkevičius. Esą aš (trečiuoju asmeniu apie save kalbėti nemėgstu) pripirkdavau visko per brangiai, ir vienišos mamos arba gausios šeimos nepelnytai persivalgydavo. Kaip kitaip interpretuoti ponios ministrės skaičiavimus ir išvedžiojimus?

Pasak ministerijos pranešimo, paaiškėjo, kad „norima pirkti itin brangius miltus – po 2,4 lito už kilogramą, nors dar pavasarį, kai vyko toks pat konkursas, jų kaina buvo 1,7 lito, todėl būtų nupirkta net 400 tonų mažiau šių produktų. Pagal konkurso reikalavimus, miltuose turėjo būti net 15 proc. baltymų, kai įprastas kiekis yra 11 proc.“

Visiškai natūralu, kad prieš dvejus metus, kai grūdų kainos buvo itin aukštos, kilogramo miltų kaina galėjo būti 2,40 lito, o šiandien ji turėtų būti žymiai mažesnė. Nuėję į turgų nenusipirksite kiaušinių už tiek, kiek jie kainavo užpernai. Ir ne Starkevičius kaltas, kad liepos mėnesį Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros generalinė direktorė, tvirtindama skurstantiems asmenims skiriamų maisto produktų pirkimo ir jų tiekimo sąlygas, kvietinių miltų kilogramo kainą nustatė 2,4 lito, kai aukščiausios rūšies kvietinių miltų kilogramo kaina Lietuvoje liepos mėnesį buvo tik apie 1,4 lito.

Faktai, nors ne visi juos mėgsta, yra tokie: iki šiol sutrikimų tiekiant maistą labdarai nebuvo, o dabar visuomenininkai nežino, kada galės pradėti dalinti paketus.

Viskas labai paprasta ir sunkiai nuginčijama. Jūs nesugebėjote – o gal nenorėjote – tinkamai organizuoti viešųjų pirkimų, ir žmones, kuriems reikia paramos, palikote „graužti morkas“. Mat aš nebesu ministras jau nuo 2012 metų, ir buvo į valias laiko pataisyti mano esą blogą (kaip per dvejus metus išsiaiškinote) viešųjų pirkimų tvarką bei įdiegti gerą. Netgi viešai demaskuojant, kas esą buvo ne taip.

Užuot tai padarę, imatės pigios demagogijos, kai esate pagauti už rankos, kad apvogėte ir Velykę, ir Kalėdų senelį. Šv. Kalėdų belaukiant – liūdna ir gėda. Ir visgi – pasistenkite. Tikiu jumis kaip pilietis ir katalikas. Perlipkit per ambicijas ir padėkite kaip nors neturtingo žmogaus Kūčių stalui. Ir tegul juos šunys, tuos viešuosius pirkimus. Po švenčių paaiškinsiu jūsų pasirinktiems nemokšoms valdininkams, kaip juos rengti.

Pabaigai vėl prisegu faktus, kurių taip nemėgstate:

* Europos pagalbos fondas (EPF) Lietuvai 2014–2020 metų laikotarpiui paramos projektams skyrė 264,34 mln. litų. Maisto produktų krepšelyje šiemet turėtų būti kvietinių miltų, cukraus, aliejaus, makaronų, ryžių, grikių, kruopų, mėsos konservų ir sausų pusryčių. Tačiau Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra „nespėjo“ laiku paskelbti konkursų, ir tik dabar vykdo tarptautinius viešuosius pirkimus. Procedūros užvilkintos.

* Prieš pat 2014 metų šv. Kalėdas žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė sustabdė 12 mln. litų vertės maisto nepasiturintiems pirkimo konkursą.

* Paramą iš EPF gaudavo 272 tūkst. asmenų. Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje maždaug 610 tūkst. žmonių gyvena žemiau skurdo ribos. Ir tai anaiptol ne vien benamiai, asocialios šeimos, nemotyvuoti asmenys.

Kazys Starkevičius

LR Seimo narys