Žurnalistas, grąžinantis istorinę atmintį ir tiesiantis kelius ateitin

Aukščiausias Lietuvos žurnalistų draugijos (LŽD) apdovanojimas už žurnalistinę veiklą – Stasio Lozoraičio premija „Kelyje į Vilties Prezidento Lietuvą“ – paskirta LRT žurnalistui Vitalijui Karakorskiui.

Šio apdovanojimo mecenatas jau 16 metų – LR Seimo narys Kazys Starkevičius su šeima.

Karakorskiui premija skiriama įvertinant tvirtą pilietinę poziciją, nuopelnus tolerancijai ir savitarpio supratimui tarp Lietuvos etninių bendrijų. Premija laureatui bus įteikta sausio 10 d., šeštadienį, 12 val. Istorinėje Lietuvos Respublikos prezidentūroje Kaune (Vilniaus g. 33).

Jau dvidešimt metų Lietuvos nacionalinės televizijos eteryje transliuojama laida „Menora“. Visą šį laiką nepamainomu jos redaktoriumi dirba žurnalistas V. Karakorskis.

Nors laidos pavadinimo paantraštėje teigiama, jog ji „apie Lietuvos žydus“, iš tikrųjų yra ne visai taip. Teisingiau būtų pasakyti, kad laida skirta mūsų šalies istorijai, mūsų valstybės dabarčiai ir praeičiai, kurios neatskiriama dalis yra ir Lietuvos žydų bendruomenė.

Kurioje dar televizijos laidoje žiūrovai galėjo sužinoti apie pirklį, kovų už nepriklausomybę laikais Lenkijoje nupirkusį arklių besikuriančiai Lietuvos kariuomenei? Kas dar visuomenei papasakojo apie iš Merkinės kilusį JAV Masačusetso valstijos senatorių, 1919-aisiais pradėjusį mūsų valstybės pripažinimo vajų Šiaurės Amerikoje? Kas dar Lietuvos istorijos mėgėjams priminė Vilniaus pirklio sūnų Bereką Joselevičių, XVIII a. pabaigoje savo lėšomis sutelkusį ir apginklavusį žydų raitelių būrį kovai su Rusijos imperijos okupantais?

Visa tai – „Menoros“ temos, atrastos ir papasakotos V. Karakorskio. Laidos, kuri tetrunka apie ketvirtį valandos ir transliuojama LRT kanalu „Kultūra“, herojai – ir džiazo muzikantai bei dailininkai, skulptoriai ir pokario partizanai, politikai ir verslininkai, kurių nuopelnai mūsų valstybei ir visuomenei neabejotini, tie, kuriuos neretai pamiršta „didžiosios“ laidos ar visuomenės informavimo priemonės…

Nedidelio biudžeto laida pristatė palaimintąjį arkivyskupą Jurgį Matulaitį, reabilitavo Lietuvos partizaną Juozą Lukšą-Daumantą, apgindama jį nuo Izraelio ekstremistų išpuolių klijuojant žydšaudžio etiketę, papasakojo apie žydus gelbėjusius lietuvius bei įrodė netikėtą dalyką, kad nėra didesnių antisemitų ir neonacių už Kremliaus šeimininkus.

Žurnalisto V. Karakorskio profesiniai interesai neapsiriboja vien senąja ir naująja mūsų valstybės istorija. Kiekviename savo darbe ar projekte, kuriame dalyvauja, jis parodo aiškią ir nedviprasmišką asmeninę pilietinę poziciją. Jis visuomenei aiškino stojimo į euroatlantines struktūras svarbą laidose „Faktų aNATOmija“ ir „Atlanto krantas“, dalyvavo rengiant visuomeninės publicistikos laidas „Akiračiai“ ir „Presingas“. Visos jos transliuotos Lietuvos nacionalinės televizijos ir radijo eteryje. Svarius, giliai argumentuotus V. Karakorskio straipsnius bei komentarus galima skaityti žurnale „Veidas“, interneto naujienų portale „Balsas.lt“.

Apdovanojimo ceremonijoje laukiama ne tik laureato kolegų ir draugų, bet ir televizijos žiūrovų, kuriems jo laidos atskleidžia turtingą daugiatautės Lietuvos paveikslą.

Kazys.lt, LRT inf.