Užteks ir gulbėms, ir stirnaitėms

Jau penktą kartą Kaune, Žemuosiuose Šančiuose, atidaryta didžiausia Lietuvoje vandens paukščių lesykla. Sausio 7-ąją į Nemuno pakrantę su sunkvežimiu lesalų pirmasis atvyko Kazys Starkevičius, nebe pirmus metus parūpinantis maisto žiemoti pasilikusioms gulbėms ir antims.

„Pernai paukščiai, pasak ornitologų, sulesė apie 6 tonas grūdų ir jų gaminių. Šiemet nusprendžiau pusę to kiekio atvežti iš šeimos ūkio Rokuose. Nuo vaikystės rūpindavausi paukščiais – tėviškės laukuose statydavome palapines kurapkoms, prie namų įrengdavome lesyklėles, – kalbėjo dosnus gamtos globėjas. – O ir dabar aplink mūsų tvartus sukiojasi kiškiai, ateina stirnaičių. Padedame pašaro ir jiems, juk staiga spustelėjęs šaltis ir sniego danga išgąsdino pamiškių gyvūniją, kaip jiems nepagelbėsi“.

Lesyklėlės prie Starkevičių namų irgi pilnos paukščių, jomis daugiau rūpinasi Kazys jaunesnysis.

Lietuvos ornitologų draugija (LOD), padedama savanorių, kurie iš sandėlių kasdien atneša Nemune žiemojantiems vandens paukščiams lesalo į nuolatines šėrimo vietas, pernai padėjo peržiemoti apie 350 gulbių nebylių ir apie 600 didžiųjų ančių, pasakojo ornitologas Julius Morkūnas. Jis dėkingas geradariams, ypač pirmajam su pagalba atskubėjusiam K. Starkevičiui, nes šiemet laukiama ne mažesnio sparnuočių būrio.

Nemune žemiau Kauno hidroelektrinės ir Žemuosiuose Šančiuose, ties Kranto 9-ąja ir 10-ąja gatvėmis, jau susirinkę apie 150–200 gulbių nebylių ir keli šimtai didžiųjų ančių. Čia upė neužšąla, ir paukščiai drąsiai pasitinka savo maitintojus.

 

Kazys.lt ir Lietuvos ornitologų draugijos inf.