Kiekvienas galime tapti įtariamuoju

Spaudoje mirgantys pranešimai apie tai, kad padirbtų euro kupiūrų galima pasiimti net ir bankomate, verčia smarkiai suabejoti ne tik valdančiųjų pasigyrimais apie sklandžiai pavykusį valiutos įvedimą, bet ir tuo, ką televizijos ekranuose rodė premjeras Algirdas Butkevičius. Kadangi niekas neparodė, kad iš bankomato ištraukta kupiūra buvo tikrinta – neaišku ar Ministro Pirmininko rankose nesipuikavo klastotė.

Nekaip atrodo ne tik valdančiųjų pagyros, kaip pralenkėme latvius ir estus bei dar nežinia ką, bet ir braška pasitikėjimas bankų sektoriumi bei jo reguliavimu, mūsų policija.

Kodėl turiu tikėti Lietuvos banko vadovu Vitu Vasiliausku, galbūt irgi rodžiusiu televizijos žiūrovams padirbtą eurą, kai jis aiškina, jog viskas labai gerai, nors iš bankomatų krenta netikros kupiūros?

Kas atsakingi už masiškai pasipylusius padirbtus eurus? Dešimtys milijonų litų, išleisti euro propagandai, neapsaugojo mūsų nuo „namų gamybos“ pinigų liūties. Nuolat save giriantys ir pinigų savęs liaupsinimui negailintys šalies bankai pasirodė esą silpniausia grandis euro įvedimo procedūroje. Sausio pirmosiomis dienomis Lietuvoje neveikė dešimtys bankomatų, o kai pasipylė netikrų pinigų srautai, kaltų lyg ir neliko – tik „liudininkai“, kurie bet kurią minutę gali tapti įtariamaisiais padirbtų kupiūrų realizavimu.

Lietuvos banko pozicija, esą „situacija stebima“, piktina. Mes, paprasti pirkėjai, o ir pardavėjai, nesame ekspertai. Kur buvo Vidaus reikalų ministerija (VRM), kol visa Lietuva laukė euro įvedimo? Guodėsi, kad falsifikatorių iš Lietuvos ir Italijos padirbdinti eurai nelaukia sausio 1-osios, nes kiekvienas Lietuvos banko lankstinuką pasiskaitęs pilietis kaipmat čiups už rankos netikrą pinigą tiesiantį apgaviką?

Ar neatrodo keisti aukštų VRM pareigūnų aiškinimai, kad dabar policija išgaudys padirbinėtojus, nubaus netikrų eurų platintojus. Labas rytas, ponai, kur buvote prieš pusmetį, pora mėnesių, Naujųjų metų išvakarėse? Paskendę savo pačių viešuosius pirkimus temdančių bylų tyrime pamiršote, kad naujos valiutos įvedimo laukia ir vietiniai sukčiai, ir tarptautinės mafijos atstovai?

Ir ūkininkas, turguje pardavinėjantis sūrius ar bulves, ir miestietis, tiesiantis jam ką tik iš bankomato gautą euro kupiūrą, yra labai pavojingoje situacijoje: šią minutę liudininkas, po pusvalandžio – įtariamasis. Tuo tarpu mūsų, piliečių pinigėliai, išleisti euro propagandai, dar kartą smogs biudžetui „netikrų banknotų gaudytojų“ finansavimu.

Pasitikrinkite, Premjere, ar Jūsų pirmasis euro banknotas tikras…

Kazys STARKEVIČIUS

LR Seimo narys, 

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijos narys