Žemdirbiai grasina piketais ir streikais

Seime užregistruota Akcizų įstatymo pataisa, kuria siūloma nustatyti žemdirbiams skirto vadinamojo „žaliojo dyzelino“ akcizą – 21 eurą už 1 toną. Jei parlamentas pritars, ši pataisa įsigalios nuo liepos 1 dienos.

Lietuvos ūkininkams tai kainuotų 7 milijonus eurų. Žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės aiškinimai, kad to reikalauja Europos Sąjungos (ES) direktyvos, kelia apmaudą – kol ES nesuvienodintos išmokos, kurių padidinimo seniai laukia žemdirbiai, kol nevienodos ūkininkavimo sąlygos šalyse-narėse, skubėti skriausti savo valstybės žmones nesąžininga. Deja, šansas derėtis dėl šių problemų buvo praleistas.

Rusijos embargas, kuriam pabaigos nematyti, smaugia žemdirbius (per 11 praėjusių metų mėnesių, palyginti su tuo pačiu 2013-ųjų laikotarpiu, jų pajamos už parduotus žemės ūkio produktus sumažėjo 133 mln. eurų), o dabartinė Lietuvos valdžia pasirengusi nuvilkti paskutinius kaimo žmogaus marškinius.

Pažadais apipylę ūkininkus socialdemokratai ir jų koalicijos partneriai „darbiečiai“ dar 2013 metais tvirtino, kad žemdirbiams jokie mokesčiai nebus didinami. Kas nutiko dabar?

Per visas siūles braškantis Lietuvos biudžetas, prieš savivaldos rinkimus papildytas naujais pažadais, metams nesibaigus gali griūti kaip kortų namelis. Panašu, kad gelbstint nerealius įsipareigojimus ne vienai ministerijai duotas nurodymas „pataupyti“. Tik kieno sąskaita? Juk „žaliojo dyzelino“ kiekį, skirtą gaminantiems žemės ūkio produkciją, nustato Vyriausybė…

Pasaulio ekonomikos forume Davose buvo aiškiai išsakyta OPEC nuomonė, kad šalys neturi pildyti savo biudžetų didindamos degalų akcizus.

Negavusi net kai kurių Seimo valdančiosios daugumos narių palaikymo, ministrė V. Baltraitienė sulaukė nepatenkintų ūkininkų reakcijos. Subruzdo visa Lietuva, žemdirbių savivaldos organizacijos. Kaip mūsų portalui sakė Pasvalio ūkininkų sąjungos pirmininkas Vilhelminas Janušonis, šio rajono žmonės, gyvenantys iš žemės ūkio gamybos, susitaikyti su tokia sankcija neketina.

„Ūkininkai įpykę, kasdien sulaukiu vis ryžtingesnių siūlymų. Jie reikalauja rengti piketus prie Seimo, galiausiai – skelbti visuotinį streiką. Ypač sunerimę pienininkyste besiverčiantys žmonės. Tokio akibrokšto nesitikėjome, todėl ir atsakas gali būti adekvatus. Penktadienį, vasario 6 dieną, Lietuvos ūkininkų sąjunga spręs, kokių priemonių imtis. Jau kreiptasi raštu į žemės ūkio ministrę, Ministrą pirmininką Algirdą Butkevičių, finansų ministrą Rimantą Šadžių bei Seimo kaimo reikalų komiteto pirmininką Saulių Bucevičių su prašymu kuo greičiau pakomentuoti priežastis, privertusias užregistruoti Lietuvos Respublikos akcizų įstatymo pakeitimo projektą, – sakė V. Janušonis. – Nesiseka mums su žemės ūkio ministrais: per visus Nepriklausomybės metus turėjome tik vieną, kuris gilinosi į žemdirbių poreikius ir juos gynė visuose lygmenyse, deja, dabar jis tik Šešėlinėje vyriausybėje“.

Seimo nario Kazio Starkevičiaus, Šešėlinės vyriausybės žemės ūkio ministro teigimu, jokių kalbų apie akcizą „žaliajam“ dyzelinui negali būti: ne tik nevienodos ūkininkavimo sąlygos ES, bet ir Rusijos embargas, perdirbėjų numuštos pieno supirkimo kainos, vangi naujų rinkų paieška žemės ūkio produkcijai jau gresia kaimo nuosmukiu, gamybos mažėjimu. Pasak jo, užsimota į vieną jautriausių žemdirbiams vietų.

Kazys.lt inf.