Ministerija sausros nejunta

Lietuvos ūkius niokoja užsitęsusi sausra, tačiau konkrečių valdančiųjų sprendimų nėra.

Opozicija, reaguodama į žemdirbių ir ūkininkų pagalbos šauksmus ir matydama, kad stichinę sausrą skelbia vis daugiau savivaldybių, diskusijai sukvietė žemdirbių, ūkininkų ir Žemės ūkio ministerijos atstovus, siekdama ieškoti išeičių ir numatyti adekvatų nuostolių kompensavimą.

Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Kazys Starkevičius pažymėjo, kad nuo sausros žūsta pasėliai ir pievos, ganyklos keliuose šimtuose tūkstančių hektarų, o ministerija nesiima ne tik skubių priemonių stichijos padariniams likviduoti, bet ir neplanuoja būdų grėsmingai situacijai įveikti ateityje.

„Kodėl valdžia ignoruoja klimato kaitos problemą? Yra priemonių, kurios Žemės ūkio ministerijai nieko nekainuotų, o pasekmės būtų svarios. Pūdama nenupjauta žolė išskiria anglies dioksidą, kaitina atmosferą. Tokių plotų rasime daugybę visoje Lietuvoje. Kitas nepanaudotas ekologinės taršos šaltinis – didelės fermos. Nėra nė vieno biodujų įrenginio, perdirbančio jose susikaupusį mėšlą. Užuot gavę naudos, gausiname žalą“, – kalbėjo K. Starkevičius.

„Chaosas valdančiojoje daugumoje, kai neaišku, kurie ministrai turės atsisveikinti su savo postais, sausrą laukuose nustūmė į antrą planą. Viceministras V. Griciūnas pripažino, kad apie konkrečias kompensacijas ūkininkams reiktų kalbėti tik po liepos 12 d., kai galutinai paaiškės „perkrautos“ Vyriausybės sudėtis. Akivaizdu, kad sprendimai vėluoja, o dėl to kenčia paprasti Lietuvos piliečiai“, – dalijosi įžvalgomis Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnė ir opozicijos lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Hidrometeorologijos tarnyba jau fiksavo stichinę sausą Elektrėnų savivaldybėje, Varėnos ir Trakų rajonuose. Prienų rajono valdžia birželio 19 d. dėl sausros paskelbė ekstremalią padėtį. Birštono apylinkėse užsitęsusi sausra yra pasiekusi pavojingo meteorologinio reiškinio rodiklius. Taip pat labai sausa Druskininkų, Utenos ir Švenčionių rajonų teritorijose, sausringa – kai kuriuose Vidurio Lietuvos rajonuose ir Vilniaus, Šalčininkų, Ignalinos bei Šakių apylinkėse.

Situacija kelia nerimą, tačiau Žemės ūkio ministerija kol kas nėra numačiusi nei konkrečių kompensacijų, nei priemonių, kaip padėti dėl sausros nuostolius patiriantiems ūkininkams.

kazys.lt inf.