Neabejotina pluoštinių kanapių nauda gamtai ir verslui

Pluoštinės kanapės yra viena iš seniausių ir tvariausių auginamų kultūrų pasaulyje. Manoma, kad šis augalas buvo viena pirmųjų kultūrinių augalų, jų sėklų ir virvių liekanų rasta vidurio neolito Šventosios gyvenvietėse. Pluoštinių kanapių sėklos naudojamos kaip maistas dar nuo Egipto laikų, be to, šis augalas buvo naudojamas kaip natūralus augalinis pluoštas.

Pastaruoju metu pluoštinių kanapių žaliava vis labiau populiarėja visame pasaulyje. Pluoštinės kanapės auga vidutinio klimato juostoje, joms nereikalingas didelis drėgmės kiekis, jos sugeba vykdyti greitus anglies dvideginio mainus, vienas hektaras pluoštinių kanapių absorbuoja tiek anglies dvideginio kiek 7 ha brandaus miško, tai labai aktualu klimato kaitos laikotarpiu. Visos pluoštinės kanapės dalys: stiebai, sėklos, lapai yra tinkamos naudojimui.

Anksčiau pluoštines kanapes buvo uždrausta auginti dėl jų asociacijų su narkotinėmis kanapėmis. Lietuvoje pluoštinių kanapių auginimas oficialiai buvo įteisintas tik 2014 metais sausio 1 d. įsigaliojus Pluoštinių kanapių įstatymui.

Šiame įstatyme buvo numatyta, kad šalyje galima auginti sėjamųjų kanapių veisles, kuriuose tetrahidrokanabiolio (toliau THC) kiekis ne didesnis kaip 0,2 proc. Lietuvoje galima auginti tik įteisintų pluoštinių kanapių veisles ir sėti tik sertifikuotą pluoštinių kanapių sėklą. Sėti nesertifikuotą, savo ūkyje išaugintą pluoštinių kanapių sėklą, yra draudžiama.

Pluoštinių kanapių auginimas Lietuvoje vis populiarėja. Jeigu 2014 metais buvo auginama tik apie 1 tūkst. ha šių augalų, tai 2019 metais jau virš 9 tūkst., per 5 metus šios kultūros plotai išaugo 9 kartus. Pluoštinės kanapės Lietuvoje buvo auginamos nuo senovės, tai mūsų tautinis paveldas, dėl aukštos kokybės vertinamas visame pasaulyje.

Auginant pluoštines kanapes sumažėja pesticidų naudojimas, nes šie augalai atsparūs daugeliui kenkėjų, auginami net šalia kitų augalų kaip kenkėjus atbaidanti priemonė. Jos yra svarbios augalų sėjomainai, nes palieka laukus be piktžolių kitiems po jų auginamiems pasėliams. Dėl šių savybių šis augalas labai vertinamas ekologiškai ūkininkaujančių žemdirbių.

Šiuo metu ypač populiarėja pluoštinių kanapių sėklos, kuriose yra gausu naudingųjų riebiųjų rūgščių, baltymų ir maistinių skaidulų, šiose sėklose yra apytiksliai 25 proc. baltymų, 35 proc. riebalų, 29 proc. maistinių skaidulų, gausu mineralų, geležies ir cinko. Lyginant su kitais aliejais, kanapių aliejuje yra apie 40 proc. mažiau sočiųjų riebalų rūgščių ir 25 kartais daugiau naudingų Omega 3 riebalų bei gama linoleno rūgščių.

Lietuvos žemdirbiai ir verslininkai dėjo daug vilčių į 2019 m. mano ir Seimo nario Mykolo Majausko parengtą ir registruotą naujos redakcijos Pluoštinių kanapių įstatymo projektą, kurį Seimui priėmus, būtų sudaryta galimybė perdirbti visas pluoštinės kanapės augalines dalis: sėklas, stiebus, lapus ir iš jų gautus produktus naudoti maistui, kosmetikai, gaminti statybinių, izoliacinių medžiagų komponentus.

Tenka apgailestauti, kad jis dar nepriimtas, dėl Pluoštinių kanapių įstatymo naujos redakcijos sudėtingų svarstymo procedūrų bei skirtingų Seimo narių nuomonių šio projekto svarstymas Seime stringa, tačiau yra vilties, kad šios kadencijos Seimas Pavasario sesijoje jį priims.

Galutinio sprendimo dėl visų pluoštinių kanapių dalių pramoninio perdirbimo bei leistino THC kiekio kanapių produktuose Europos Komisija dar nėra priėmusi.

Europos Komisija 2021 m. balandžio 26 d. telekonferenciniu būdu inicijavo žemės ūkio rinkų ekspertų jungtinį pasitarimą tema – Kanapių produkcijos ir rinkos galimybės.

Savo valstybių patirtimi dalinosi ES, Kanados ir Šveicarijos atstovai. Valstybių atstovai plačiai aptarė kanapių panaudojimo galimybes pramonėje: maisto produktų, medicinos preparatų gamyba, pašarų paukščiams bei žuvims gamyba, kosmetikos priemonių kūrimas, kanapių panaudojimas popieriaus, tekstilės ir statybų sektoriuje. Itin plačiai kanapes kaip izoliacinę medžiagą naudoja prancūzai.

Valstybių atstovai pabrėžė skirtingą leidžiamą THC kiekį skirtingose šalyse. Pavyzdžiui, Šveicarijoje įstatymai THC kiekį produktuose leidžia iki 1 procento. Tuo tarpu ES teisės aktai numato 0,2 proc. THC ribą. Vokietija išreiškė susirūpinimą, kad dėl tokio skirtingo THC kiekio reglamentavimo konkurencija tarp pasaulio valstybių yra vargiai įmanoma.

Kanadoje kanapės legalizuotos tiek medicininiais, tiek rekreaciniais tikslais. Priklausomai nuo provincijos ar teritorijos kanapių produktai parduodam per valstybės kontroliuojamus licencijuotus mažmenininkus arba valstybės institucijas. Kanada 90 proc. kanapių produktų eksportuoja į JAV.

Kanadoje norint parduoti medicinines kanapes vartotojams, potencialiam pardavėjui reikia turėti „Health Canada“ išduotą licenciją ir parduoti galima tik internetu. Maiste THC turi neviršyti 10 mikrogramų. Per 23 metus, kai parduodama komercinė kanapių produkcija, Kanadoje neužregistruotas nė vienas nesaugus atvejis.

Vokietija 2017 m. priėmė naujus teisės aktus, leidžiančius kanapes naudoti medicininiais tikslais. Nuo tada jos rinka – didžiausia vaistinių kanapių rinka Europoje.

Iki 2019 m. Vokietija, norėdama patenkinti savo pacientų poreikius, rėmėsi tik importuotais kanapių produktais iš užsienio. Tai sukėlė problemų, nes pasiūla dažniausiai netenkino paklausos. Laukiama pirmojo vaistinių kanapių derliaus Vokietijoje. Kanapių aliejus ar kiti produktai, kurių THC kiekis yra mažesnis nei 0,2 proc., yra legalūs.

Europos Parlamentas 2020 m. spalio pabaigoje balsavo už pramoninėms kanapėms leidžiamo THC lygio didinimą nuo 0,2 proc. iki 0,3 proc. Tai yra labai lauktas platesnio pluoštinių kanapių produktų įteisinimo proceso žingsnis Europoje. Tyrimai įrodė, kad kanapių, kurių sudėtyje yra 0,3 proc., saugos rizika nėra didesnė nei kanapių, kurių THC yra 0,2 proc.

Išlaikius 0,2 proc. ribą, Europa atsiduria nepalankioje padėtyje, nes kanapių legalizavimas išplito visame pasaulyje ir dauguma šalių priėmė 0,3 proc. THC standartą. JAV kanapių augintojai palaiko kanapių THC ribos padidinimą net iki 1 proc. THC.

Galutinio ES sprendimo dėl THC ribos padidinimo iki 0,3 proc. dar nėra. Oficiali Parlamento pozicija bus naudojama derybose su Europos Vadovų Taryba ir Europos Komisija trišaliuose susitikimuose, kurie yra ES priimamų teisės aktų dalis.

Klimatui keičiantis mums nepageidaujama kryptimi, žmoniją alinant COVID–19 pandemijai, mums reikia ieškoti naujų kelių stabdyti klimato kaitą, efektyviau atkurti ekonomiką po pandemijos. Tikėtina, kad tam nors maža dalimi galėtų pasitarnauti ir naujai atrasto senai auginto augalo – pluoštinės kanapės reabilitavimas ne tik žemdirbystėje bet ir pramonėje bei vartojime.

Manau, kad mūsų šalies parlamentas ras jėgų dar šioje Seimo sesijoje priimti naujos redakcijos Pluoštinių kanapių įstatymą, o Europos Parlamentas priims sprendimą leisti gaminti kanapių produktus, kurie neviršija 0,3 proc. THC.

Kazys Starkevičius

LRT.lt