Laimi kaimynai, kurie nelinki mums sėkmės

Sunkiai į naujas užsienio rinkas pravertus vartus Lietuva gali užtrenkti savomis rankomis. „Koldūnų“ skandalo peripetijas atidžiai sekanti pasaulio spauda jau nevengia užuominų apie lietuviškų maisto produktų nepatikimumą, rašo „Lietuvos žinios“. Pranešimus spausdina ne tik Europos, Azijos, bet ir Afrikos žiniasklaida. Su visomis smulkmenomis istoriją nušviečia Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“, kurios skleidžiama informacija sklinda gana plačiai.

Kol šalies prestižas nenukentėjo dar labiau, Lietuvos verslo atstovai ragina valdžią kuo greičiau baigti šią „veterinarinę“ dramą. Jų nuomone, kalbėdami apie tokius jautrius dalykus patys politikai turėtų būti santūresni.

Seimo Kaimo reikalų komiteto narys, buvęs žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius tikino gerai žinantis, kaip sudėtinga rasti naujų eksporto rinkų.

„Džiaugiuosi matydamas, kad mūsų produkcijai atvertos Kinijos, Amerikos, Azijos rinkos. Šis skandalas sukeltas mūsų pačių, ir tikrai ne laiku. Taip, pažeidimus reikia fiksuoti, šalinti. Bet kai skandalas įgauna tokį tarptautinį mastą ir atgarsį, jis tikrai neigiamai veikia mūsų perdirbamąją maisto pramonę, naudojančią vietines žaliavas. Net eksportuojant miltus, ne pieną, dabar visi sakys – juk čia ta šalis, kurioje kažkokių blogybių buvo rasta maisto produktuose“, – „Lietuvos žinioms“ sakė K. Starkevičius.

Politikas prisiminė, kaip jo vadovavimo ministerijai metu analogiškas skandalas buvo kilęs dėl piene aptikto penicilino. Kaip ir „koldūnų“ atveju, dėl to pasiskundė Rusijos veterinarijos tarnybos.

„Jei iš karto būtume puolę įgyvendinti jų reikalavimus, būtų tekę uždaryti visas pieno įmones“, – sakė buvęs žemės ūkio ministras.

Jo nuomone, dabartinėje situacijoje laimi ne kas kitas, o „kaimynai, kurie nelinki mums sėkmės“. K. Starkevičius įsitikinęs, kad aiškintis padėtį imta ne nuo to galo. Pirmiausia, anot jo, reikėjo pradėti nuo prevencijos priemonių pačioje VMVT, apie kurias neseniai prakalbo Specialiųjų tyrimų tarnyba.

„Išeiti iš situacijos bus sudėtinga. Visos tarnybos, kurios planavo veiksmus, turėjo tai numatyti, įvertinti ir tik tada imtis tam tikrų priemonių. Dabar matau žlugdomą maisto pramonę“, – tvirtino Seimo narys.

Pasak K. Starkevičiaus, VMVT vertinama Europoje kaip gerai dirbanti tarnyba.

„Daug ekspertų lankėsi pas mus – iš Amerikos, Kinijos – ir niekas jokių priekaištų neturėjo. Vienas asmuo negali lemti tarnybos prestižo. Manau, VMVT yra pajėgi, tačiau reikės daug dirbti, kad situacija pasikeistų“, – „Lietuvos žinioms“ teigė politikas.