Parodoje – architektūra piešiniuose

Lapkričio 7 d., antradienį, 14 val. Seimo narys Kazys Starkevičius pristatys Seimo III rūmų parodų galerijoje eksponuojamą architekto, dailininko, kultūros paveldo vertybių specialisto Jono Lukšės parodą „Kauno tarpukario architektūros (1919–1940) modernizmo stiliaus piešiniai“.
J. Lukšė piešia istorinius-kultūrinius objektus. Savo sukurtus paveikslus eksponavo parodose „Panemunės karinis paveldas“, „Žaliakalnio kultūrinis paveldas“, „Piliakalniai“, „Architektas K. Reisonas“, „Tarpukario Kauno architektūra“, „Traupio genocidas“, „Lietuvos partizanų takais“, „Žydų kultūros pėdsakai Kaune“. Keturių parodų pagrindu išleisti leidiniai apie Kauno šventoves, Aleksoto kultūros paveldą, Kauno kryždirbystės kūrinius, Kauno tvirtovės atlasas.
J. Lukšė gimė 1940 m. liepos 8 d. Anykščių rajono Žiurlių kaime, Anelės ir Juozo Lukšių šeimoje, iš trijų vaikų buvo vyriausias. 1948 m. visa šeima ištremta į Užbaikalę. Po metų iš bado ir išsekimo mirė tėvas. Būdamas 12 metų Jonas pradėjo dirbti sunkius miško ruošos darbus. Apie mokslus ilgiems metams teko pamiršti. Po 9 metų tremties grįžo į nesvetingą Tėvynę. Čia taip pat laukė sunkumai – mokytis nebuvo kur, norimo darbo nebuvo. Su panašaus likimo draugu išvyko į tundrą, kur vyko naftos, dujų paieškos. Po metų vėl grįžo į Lietuvą, ir netrukus buvo paimtas tarnauti sovietinėje armijoje. Keista, bet čia pradėjo pildytis mokslo svajonė – J. Lukšei buvo leista lankyti vakarinę mokyklą ir neakivaizdžiai studijuoti Maskvos meno universitete.
Po tarnybos sovietinėje armijoje 1964 m. grįžo į Lietuvą, Kaune dirbo namų statybos kombinate dailininku. Po metų įstojo į S. Žuko taikomosios dailės technikumą, po to studijavo Valstybiniame dailės institute. Baigęs institutą 25 metus dirbo Kultūros paminklų apsaugos inspekcijoje.
„Išėjęs į pensiją savo žinias pritaikiau piešdamas istorinius-kultūrinius objektus. Ši kultūros paveldo vertybių piešinių paroda – tai patirties perdavimas kolegoms dailininkams, architektams, istorikams, mokytojams, turizmo bendrovėms, o man – nesibaigiantis pažinimas ir sklaida. Manau, kad šie piešiniai išliks naudingi istorinėje atmintyje, – sako architektas, dailininkas J. Lukšė.
Parodos iniciatorius – Seimo narys Kazys Starkevičius, ekspozicija Seimo III rūmų galerijoje veiks iki lapkričio 27 dienos.
Nuotraukose: parodos autorius J. Lukšė; jo piešiniuose – Kauno centrinio pašto klientų aptarnavimo salė ir Perkūno namas.