Kreiptasi į Ministrą Pirmininką

Seimo Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Kazys Starkevičius ir Rasa Petrauskienė kreipėsi į Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį bei žemės ūkio ministrą Andrių Palionį dėl paramos paukštininkystės sektoriui vilkinimo.

Kovo mėnesį paskelbus COVID–19 pandemijos pradžią, staigiai krito paukštienos vartojimas Lietuvos ir ES šalių viešbučiuose ir restoranuose. Lietuvos paukščių perdirbimo įmonėse susikaupė daugiau kaip 5 tūkst. tonų neparduotos paukštienos, kurią užšaldant patiriami papildomi kaštai, prarandama apie 30 proc. vertės lyginant su šviežia paukštiena.

Per šį laikotarpį įmonės, norėdamos sukaupti apyvartines lėšas, produkciją realizavo sumažintomis kainomis. Vien dėl sumažėjusių paukštienos eksporto kainų Lietuvos paukštienos gamintojai kiekvieną mėnesį praranda apie milijoną eurų. Panašūs nuostoliai formuojasi ir dėl kritusių kainų vidaus rinkoje.

Paukščių perdirbimo įmonės, negaudamos žadėtos paramos, negali dirbti nuostolingai. Todėl sudarydamos sutartis su paukščių augintojais ženkliai mažina išaugintų paukščių supirkimo kainas, ir tokiu būdu nuostoliai pereina augintojams. Dėl žemų kainų kai kurie augintojai nesudaro sutarčių, todėl paukštienos gamyba jau artimiausiais mėnesiais gali sumažėti apie ketvirtadaliu.

„Kreipimesi prašome Ministrą Pirmininką ir žemės ūkio ministrą dėti visas pastangas, kad kuo greičiau būtų notifikuotos paramos taisyklės ir stengtis, kad derinimo procese nebūtų pablogintos paramos sąlygos. Taip pat siūlome skubos tvarka parengti paramos taisykles paukščių augintojams paremti nuo rugsėjo mėnesio, nes šiuo metu paukštienos perdirbėjams dar labiau sumažinus paukščių supirkimo kainas augintojams nebeapsimokės juos auginti ir jie bus priversti nutraukti paukštienos gamybą, o tai neigiamai atsilieps visiems mūsų šalies gyventojams“, – teigia Seimo nariai K. Starkevičius ir R. Petrauskienė.

TS–LKD inf.