Ministras kreipėsi į eurokomisarą dėl įtemptos situacijos pieno rinkoje (2012-05-03)

Šiandien žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius oficialiu raštu kreipėsi į ES komisarą žemės ūkiui Dacian Ciolos dėl įtemptos situacijos pieno sektoriuje. „Būtina atnaujinti eksporto grąžinamųjų išmokų mokėjimą už eksportuojamus pieno produktus“, – teigia ministras.

Pastaruoju metu pasaulinėje ir Bendrijos rinkose išryškėjo pieno produktų kainų mažėjimo tendencijos. ES vidaus rinkoje vidutinė sviesto kaina per metus sumažėjo 26 proc., o per mėnesį sumažėjo beveik 10 proc., nugriebto ir nenugriebto pieno miltelių kaina per metus nukrito 14 proc., Gouda tipo sūrių kaina per metus sumažėjo 6,4 proc. Didėjantis susidomėjimas privataus sviesto saugojimo parama taip pat rodo, kad situacija sviesto rinkoje smarkiai pablogėjusi.

„Sumažėjus pieno produktų paklausai, produktų atsargos kaupiasi sandėliuose. Visa tai lemia pieno supirkimo kainos mažėjimą. Lietuvos ūkininkams mokama pieno kaina yra viena mažiausių ES ir 11,5 proc. mažesnė negu ES vidurkis. Lietuvos pieno perdirbimo įmonės jau sumažino pieno supirkimo kainas pieno gamintojams ir ketina mažinti dar labiau “, – teigiama oficialiame rašte.

Lietuvos pieno perdirbimo įmonės įvairių pieno produktų pavidalu išveža daugiau kaip 50 proc. viso perdirbamo pieno (37 proc. viso eksporto sudaro eksportas į trečiąsias šalis), todėl šalies pieno ūkio veiklos rezultatai yra labai priklausomi nuo užsienio prekybos pieno produktais sąlygų.

Dabartinės vyraujančios tendencijos pasaulinėje pieno rinkoje akivaizdžiai rodo, jog pieno produktų kainos dar kris. Todėl pieno perdirbimo įmonės nebepajėgs mokėti už pieno žaliavą tiek, kad pieno gamintojai galėtų padengti augančius gamybos kaštus pieno ūkiuose. Dėl sumažėjusių pajamų pieno gamintojai ,,užšaldo“ pradėtų investicinių projektų, nukreiptų pieno ūkių modernizavimui, vykdymą, ketina riboti ar net visai atsisakyti pieno gamybos.

„Įvertindami šią situaciją savo šalyje ir pabrėždami jos aktualumą šalims, kurios taip pat didelę produktų dalį eksportuoja į trečiąsias šalis, bei siekdami išlaikyti esamą pieno supirkimo kainų lygį, nelaukiant kitos gilios krizės pieno sektoriuje, būtina atnaujinti eksporto grąžinamųjų išmokų mokėjimą už eksportuojamus į trečiąsias šalis pieno produktus. Eksporto grąžinamosios išmokos padėtų eksportuotojams išlikti konkurencingais pasaulinėje rinkoje ir prisidėtų prie situacijos pieno sektoriuje stabilizavimo“, – oficialiame kreipimesi teigia ministras K. Starkevičius.

Žemės ūkio ministerijos informacija

tel. (8 5) 2391 274